reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín

Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín

Tuto tradiční polévku, skvost židovské kuchyně, mne naučil jeden židovský šéfkuchař vařit jeho technologií, vaří se všechno naráz, dlouho a pomalu. Výsledek je úžasný, vývar čirý a průzračný.


  • 2,9

    60×

    2,9 60
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Domácí mladou slepici z biochovu opracujeme, vykucháme, kuchyňsky upravíme, umyjeme, osušíme a dáme do mrazničky. V den vaření očistíme mrkev, petržel, celer, kedluben, velké stroužky česneku a cibuli, které ponecháme spodní slupku. Připravíme si celerovou nať, můžeme použít i sušenou, stonky čerstvé petrželové natě, můžeme přidat i kousek kapusty. Dále budeme potřebovat dvě sušené štiplavé chilli papričky, které překrojíme po délce na polovinu, zelenou papriku a rajče umyjeme. Zeleninu pokrájíme na větší kusy. Přichystáme si také bobkové listy, celé nové koření a pepř.

Slepici vyndáme z mrazáku, opláchneme studenou vodou a takto zmrzlou slepici vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím ledové vody, voda se během vaření už v žádném případě nedolévá. Přidáme ještě několik kostek ledu, všechnu zeleninu a koření, také odložené drápy, droby a ze slepice odřezané sádlo.

Hrnec se slepicí postavíme na plotnu, zapneme plamen a pomalu přivedeme k varu. Poté plamen snížíme na minimum, přikryjeme pokličkou a vaříme pomalým varem (sotva znatelným čeřením) doměkka. Zelenina by měla zůstat na skus al dente. Když je slepice uvařená do poloměkka, vybereme ji z vývaru, naporcujeme a upečeme. Bude z ní další hlavní chod. Zeleninu dovaříme. Slepici můžeme v polévce také dovařit, vyjmout z vývaru, obrat maso, pokrájet a podávat v polévce.

Zlatá slepičí polévka se však nejčastěji podává s macesovými knedlíčky uvařenými ve scezené polévce. Naporcovaná uvařená slepice se podává zvlášť na podnose, je na každém, který způsob podávání si vybere. Když je zelenina uvařená na al dente, vybereme ji do mísy a pokrájíme na velikost sousta, zeleninu poté vložíme do hotové zlaté slepičí polévky, kterou jsme scedili přes husté síto.

Tímto způsobem se polévka vaří přibližně 5 - 6 hodin, což závisí na věku slepice. Výhody pomalého vaření ze zmrzlé slepice spočívá v tom, že se všechno vaří přikryté najednou, během celého vaření se nesbírá žádná pěna, protože se netvoří. Vývar je nádherně zlatý, dokonale čirý a průzračný.

Polévku Goldene joich - židovský penicilín servírujeme horkou, sypeme čerstvě nakrájenou petrželovou natí.

Je to velmi chutná, dráždivě voňavá, posilňující a silná polévka pro nemocné, zesláblé, děti, ženy po porodu a staré lidi, ale i pro zdravé. Polévka se ne nadarmo nazývá jako židovský penicilín. Mnozí ji vaří starou technologií bez toho, aby vůbec tušili, že je to stará a tradiční židovská polévka a my jsme se ji od Židů jen naučili vařit. Zkuste si ji připravit právě tímto postupem, vyplatí se to a nebudete litovat.

Přidáním tohoto receptu děkuji nejmenovanému židovskému šéfkuchaři za to, že mne polévku naučil a s jeho laskavým souhlasem recept přidávám.

Tip: Vývar se dá zmrazit, v lednici vydrží 7 dní bez újmy. Dá se použít na přípravu masa, podlévání pečeného masa, přípravu jiných polévek a omáček.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín

    Celkový počet komentářů: 6
    • skorice.vanilka
      skorice.vanilka

      Zlatá slepičí polévka

      Nikdy mě nenapadlo, dávat vařit zmrazené maso. Alespoň jsem si myslela, že by zůstalo tvrdé. Tak to alespoň u pečení obvykle dopadne. Při pomalém vaření to, zdá se, dopadne jinak, slepice se i pomaličku rozmrazí. A svatá pravda je, že slepičí polévka z domácí slepice je jiná nežli z kuřete, nota bene z kuřete z marketu.
      A pak pěkně slepici na paprice - nejoblíbenější jídlo mého dětství.

      08.02.2016 11:42:42

      • Libchen
        Libchen

        Re: Zlatá slepičí polévka

        ahoj @skorice vanilka, túto metodu používam podľa židovského šéfkuchára už 6 rokov, kedy ma to naučil, hoci klasickým spôsobom som mala pekný čistý vývar, avšak nikdy predtým som nemala tak nádherný priezračný priehľadný zlatý vývar, ako pri tejto metode bez zbierania peny a všetko naraz hotové. táto metoda sa už dnes používa vo svete ako tzv. spomalený var, na tomto princípe sú založené tzv. pomalé hrnce, známe už aj u nás, dokonca sa v nich vo svete varí zo zmrznutej sliepky polievka i veľa iných jedál. Súhlasím, z takto uvarenej sliepky sa dajú pripraviť celé slepačie hody, i tvoja obľúbená sliepka na papriike.
        dakujem za milý a pekný komentár a vyskúšaj, uvidíš, že potom budeš variť aj ty týmto spôsobom. ak áno, prosím, daj mi vedieť.

        08.02.2016 12:56:24

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín

      ahoj @Jordan, tak by to bolo pri klasickom spôsobe varenia, nie pri tomto spôsobe, kde začínaš variť so zmrznutou sliepkou v studenej vode a s kockami ľadu navyše, čím sa dĺžka varu a var samotný sa celkovo značne spomalí i predĺži.
      nie, nerozvarí sa zelenina, netreba ju odobrať skôr.
      toto je iný princíp varenia. v novom slova zmysle tzv. spomalený var, vo svete už dávno známy.
      najlepšie sa o tom presvedčíš, ak to vyskúšaš týmto spôsobom, ako to už mnohí vyskúšali s úspechom.
      dakujem za otázku, neboj sa toho, spokojne vyskúšaj!

      07.02.2016 12:56:26

    • Jordan
      Jordan

      Když se vaří vše dohromady a slepice má být v 1.fázi poloměkká, jak může být zelenina al dente, vždyť se uvaří doměkka mnohem rychleji než maso. Nerozvaří se? Nemá se odebrat dříve?

      07.02.2016 11:24:43

    • Jarka-P
      Jarka-P

      výborná polévka

      Vyzkoušela jsem tento recept a není co dodat. Výborný, .. slepici prostě kuřetem nenahradíš... doporučuji :-)) prima ...

      31.12.2015 18:05:59

      • Libchen
        Libchen

        Re: výborná polévka

        Ahoj Janka P,
        som veľmi rada, že si Goldene joich vyskúšala a si s touto polievkou veľmi spokojná, dakujem za potvrdenie, že je výborná a za tvoje odporúčanie iným používateľom :-)
        PF 2016

        01.01.2016 14:45:47

    Nalezeno receptů: 6

    Přidat příspěvek k receptu Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.