Živáňská v pekáči

1 hod | hlavní chod | 2 porce | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 340x
Tento recept dělávám dost často v létě a na podzim. Toto je taková zjednodušená a moje pohodlná verze, která je oblíbená u nás doma. Přidávám jen jako inspiraci pro nastávající léto.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Krkovičku nebo plecko omyjeme, osušíme, pokrájíme na řízky a okraje po obvodu vícekrát nařežeme. Maso naklepeme, z obou stran osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, posypeme mletou červenou paprikou, potřeme plnotučnou hořčicí a necháme volně odpočinout na pultě.

Zeleninu nejprve omyjeme. Z čerstvé papriky odstraníme jádřince, žilky a semínka a pokrájíme na kroužky. Rajčata pokrájíme na plátky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 2 až 3 mm. Cibuli očistíme, překrojíme na polovinu a pokrájíme na tenké měsíčky. Očištěný česnek ponecháme v celku. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na plátky a domácí pikantní uzenou klobásu pokrájíme na kolečka.

Do jenské mísy nebo vhodného pekáče na spodek položíme cibuli a česnek. Na cibuli dáme brambory a na brambory položíme plátky domácí uzené slaniny, na kterou položíme připravené řízky z masa a kolečka pikantní domácí uzené klobásy, které zakryjeme kroužky čerstvé papriky a plátky čerstvých rajčat. Pokračujeme ve vrstvení v tomto pořadí, dokud všechno nepoužijeme, přitom každou vrstvu osolíme a okořeníme.

Poslední vrstvu tvoří brambory, které polijeme 2 lžícemi oleje, více tuku netřeba, maso, klobása a slanina pustí dost tuku a zelenina uvolní dostatek tekutiny, během pečení vznikne velmi chutná voňavá šťáva. Můžeme použit také pálivou feferonku, různé bylinky a zeleninu podle vlastního výběru a chuti.

Živáňskou naplněný pekáč vložíme nepřikrytý do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi hodinu. Během pečení se line nádherná dráždivá vůně po celé kuchyni.

Živáňskou v pekáči podáváme horkou s čerstvě upečeným chlebem, s kterým vytíráme velmi chutnou vypečenou šťávu.

Nyní jsem pekla v jenské míse, v pekáči peču pro více osob, tehdy stavím řízky na stojato a prokládám řízky zeleninou, klobásou, slaninou a bramborami. V přírodě napíchávám i s jiným masem na dlouhou, očištěnou, zahrocenou větev. Posypeme různými bylinkami, prokládáme zeleninou, brambory, klobásou a dalším, co nám chutná a právě máme po ruce.

Živáňskou zabalíme do vícerých vrstev alobalu, podlitého vodou a olejem. Zabalené otáčíme na rožni nad rozžhaveným ohništěm do změknutí. Při rozbalení zachytíme vypečenou šťávu do malého hrnce a každý si potom svou porci ochutí šťávou.

Množství surovin a zeleniny, jako i jejich výběr, si každý přizpůsobí podle sebe, toto je jen inspirace, je to jen základní recept, který je opravdu velmi variabilní a velmi chutný.

Kuchyně u nás doma během pečení tak nádherně voní, že to kroutilo nosem nejen nám, ale i sousedům. Je to velmi zjednodušená verze živáňské, kde může každý sám uplatnit svojí vlastní kreativitu, uspokojit své nároky a vlastní chuť.

autor receptu:

Živáňská v pekáči

Počet přidaných receptů: 413

Ingredience

na porce
Vaše cena 4990 běžně 10624 Kč sleva 53 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,5
slabší recept
16 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Živáňská v pekáči

Recept se nachází v 24 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 289 receptů
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3491 receptů
zjirousek
Kuchařka 688 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Živáňská v pekáči

Přidat příspěvek k receptu Živáňská v pekáči
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept