Živáňská v pekáči

1 hod | hlavní chod | 2 porce | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 531x
Tento recept dělávám dost často v létě a na podzim. Toto je taková zjednodušená a moje pohodlná verze, která je oblíbená u nás doma. Přidávám jen jako inspiraci pro nastávající léto.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Krkovičku nebo plecko omyjeme, osušíme, pokrájíme na řízky a okraje po obvodu vícekrát nařežeme. Maso naklepeme, z obou stran osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, posypeme mletou červenou paprikou, potřeme plnotučnou hořčicí a necháme volně odpočinout na pultě.

Zeleninu nejprve omyjeme. Z čerstvé papriky odstraníme jádřince, žilky a semínka a pokrájíme na kroužky. Rajčata pokrájíme na plátky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 2 až 3 mm. Cibuli očistíme, překrojíme na polovinu a pokrájíme na tenké měsíčky. Očištěný česnek ponecháme v celku. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na plátky a domácí pikantní uzenou klobásu pokrájíme na kolečka.

Do jenské mísy nebo vhodného pekáče na spodek položíme cibuli a česnek. Na cibuli dáme brambory a na brambory položíme plátky domácí uzené slaniny, na kterou položíme připravené řízky z masa a kolečka pikantní domácí uzené klobásy, které zakryjeme kroužky čerstvé papriky a plátky čerstvých rajčat. Pokračujeme ve vrstvení v tomto pořadí, dokud všechno nepoužijeme, přitom každou vrstvu osolíme a okořeníme.

Poslední vrstvu tvoří brambory, které polijeme 2 lžícemi oleje, více tuku netřeba, maso, klobása a slanina pustí dost tuku a zelenina uvolní dostatek tekutiny, během pečení vznikne velmi chutná voňavá šťáva. Můžeme použit také pálivou feferonku, různé bylinky a zeleninu podle vlastního výběru a chuti.

Živáňskou naplněný pekáč vložíme nepřikrytý do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi hodinu. Během pečení se line nádherná dráždivá vůně po celé kuchyni.

Živáňskou v pekáči podáváme horkou s čerstvě upečeným chlebem, s kterým vytíráme velmi chutnou vypečenou šťávu.

Nyní jsem pekla v jenské míse, v pekáči peču pro více osob, tehdy stavím řízky na stojato a prokládám řízky zeleninou, klobásou, slaninou a bramborami. V přírodě napíchávám i s jiným masem na dlouhou, očištěnou, zahrocenou větev. Posypeme různými bylinkami, prokládáme zeleninou, brambory, klobásou a dalším, co nám chutná a právě máme po ruce.

Živáňskou zabalíme do vícerých vrstev alobalu, podlitého vodou a olejem. Zabalené otáčíme na rožni nad rozžhaveným ohništěm do změknutí. Při rozbalení zachytíme vypečenou šťávu do malého hrnce a každý si potom svou porci ochutí šťávou.

Množství surovin a zeleniny, jako i jejich výběr, si každý přizpůsobí podle sebe, toto je jen inspirace, je to jen základní recept, který je opravdu velmi variabilní a velmi chutný.

Kuchyně u nás doma během pečení tak nádherně voní, že to kroutilo nosem nejen nám, ale i sousedům. Je to velmi zjednodušená verze živáňské, kde může každý sám uplatnit svojí vlastní kreativitu, uspokojit své nároky a vlastní chuť.

autor receptu:

Živáňská v pekáči

Počet přidaných receptů: 429

Ingredience

na porce
2,5
slabší recept
16 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Živáňská v pekáči

Přidat příspěvek k receptu Živáňská v pekáči
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept