reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Žitný kvásek na pečení chleba - startér podle Petera Reinharta

Založení kvásku je základem pečení dobrého domácího kváskového chleba bez droždí. Kvásek podle receptu Petera Reinharta, vynikajícího amerického pekaře, autora kuchařek a pedagoga uznávaného po celém světě.


  • 2,7

    21×

    2,7 21
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Energetická hodnota

7250 kJ / 1731,6 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

10+1 otázek: Jak můžeme ovlivnit stravování našich dětí?

24. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Postup přípravy

Než začneme se založením kvásku, připravíme si chlebovou žitnou mouku, vlažnou vodu, čistou uzavíratelnou skleněnou zavařovací sklenici o objemu 0,7 litru i více a dřevěnou vařečku, protože kvásek zásadně nemícháme kovovou lžící.

1. den: Do sklenice dáme 100 g chlebové žitné mouky, přilijeme 100 ml vlažné vody a dřevěnou vařečkou pořádně spolu promícháme dohladka, aby tam nezůstaly hrudky. Má vzniknout trošku hutnější směs než palačinkové těsto. Sklenici překryjeme mikroténovým sáčkem a necháme odpočívat na pultě při pokojové teplotě (cca 21 - 23 °C) asi 24 hodin.

2. den: Druhý den se ještě v naší sklenici, až tak moc neděje, ale i tak přibližně po 24 hodinách přikrmíme kvásek - přimícháme dřevěnou vařečkou cca 50 g žitné chlebové mouky a cca 50 ml vlažné vody, nádobu opět přikryjeme, ale ne neprodyšně a necháme odpočívat při pokojové teplotě dalších 24 hodin.

3. den: Kvásek obyčejně ožívá a začne pracovat. Na povrchu jsou vidět malé bublinky a zvětší se nám mírně objem. Zopakujeme přikrmení - 50 g žitné chlebové mouky a 50 ml vlažné vody.

4. den: Kvásek už vesele bublá. Tím však narůstá i objem, proto odlijeme polovinu objemu, kterou můžeme použít hned na pečení anebo vyhodíme, protože nově zakládaný kvásek potřebuje aspoň týden - ideálně 10 - 14 dní na dokonalé vyzrání.

Takže, ať to zní jakkoliv rozhazovačně, polovina kvásku musí jít od tohoto dne vždy před novým dokrmením pryč. Dokrmíme stejným postupem jako 2. den - 50 g žitné chlebové mouky a 50 ml vlažné vody a toto opakujeme ještě týden. Kvásek je celou dobu ve sklenici na pultě při pokojové teplotě cca 21 až 23 °C.

Krásně vyzrálý žitný kvásek potom použijeme na pečení a zbylou část přelijeme do skleněné sklenice s uzávěrem a odložíme do chladničky. Přibližně jednou za 2 týdny vybereme kvásek ven z chladničky, necháme trochu aklimatizovat při pokojové teplotě, jednou přikrmíme a znovu uložíme do chladničky.

Pomocí dobře vyzrálého žitného kvásku pečeme nádherný, voňavý a báječně chutnající domácí chléb.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Žitný kvásek na pečení chleba - startér podle Petera Reinharta

    Celkový počet komentářů: 3
    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Žitný kvásek na pečení chleba - startér podle Petera Reinharta

      JOHNY pár dní ste byl László, že jo :-)

      13.05.2016 19:55:03

    • JOHNY
      JOHNY

      Žitný kvásek

      Při tomto popisu výroby kvásku se moje babička v hrobě určitě obrací údivem!!!

      13.05.2016 13:27:38

      • Libchen
        Libchen

        Re: Žitný kvásek

        JOHNY.
        kdo ví???
        přesto pekařský svět tenhle kvásek uznáva na rozdíl od Vás :-)
        a to na celém světě :-)
        Hezký večer am přidejte svuj receptík, jo?

        13.05.2016 19:25:33



    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Žitný kvásek na pečení chleba - startér podle Petera Reinharta

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.