reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

10+1 otázek: Jak můžeme ovlivnit stravování našich dětí?

24. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Postup přípravy

Večer uděláme trochu řídké těsto, kdy smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Necháme do rána přikryté v teple kynout. Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl a kmín. Těsto zaděláme v míse a poté prohněteme na vále a necháme asi 3 hodiny kynout.

Poté těsto znovu mírně prohněteme, vytvarujeme bochník chleba, který necháme následně asi hodinu kynout v moukou vysypané ošatce.

V průběhu tohoto posledního kynutí dáme do trouby dva plechy. Jeden úplně dolů a druhý na první stupeň (podle dispozic a síly vaši trouby). Poté zapneme troubu a vyhřejeme ji na 250 °C.

Když žitno-pšeničný chléb z žitného kvásku nakynul a trouba se rozpálila, překryjeme přes chléb v ošatce pečící papír, na něj položíme prkénko a vše i s ošatkou překlopíme. Sejmeme ošatku a chleba i s pečícím papírem sesuneme z prkénka na vrchní rozpálený plech. Na ten spodní nalijeme hrnek vody. Dáváme velký pozor na okamžitě vytvořenou páru! Zavřeme troubu a necháme půl minuty. Na 250 °C zprvu pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200 °C. Takto pečeme asi 45 - 50 minut podle vaší trouby.

Z této dávky máme bochník chleba o váze cca 1200 g. Žitno-pšeničný chléb z žitného kvásku podáváme podle chuti.

Pokud nemáme žitný kvásek, připravíme jej podle tohoto receptu Kvásek z žitné mouky

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Žitno-pšeničný chléb z žitného kvásku

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.