reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Židovská játrová paštika

Recept na delikátní játrovou pochoutku na chleba nebo pečivo. Játrová paštika se podává jako sváteční předkrm při židovských svátcích. Paštika se připravuje z husích, kachních i kuřecích jater.


  • 2,8

    46×

    2,8 46
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Játra zbavíme blan a cévní stopky, omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.

Na rozehřátém sádle orestujeme cibuli do sklovata, játra zprudka orestujeme tak, aby se na povrchu vytvořila hnědá kůrka a uvnitř zůstala játra růžová, ale nesmíme je vysušit, o čem se přesvědčíme vpichem. Pokud vytéká čirá šťáva a už ne krvavá, játra jsou správně upečená.

Játra necháme úplně vychladnout, mezitím uvaříme vejce natvrdo. Když vejce vychladnou, oloupeme je, pokrájíme na kusy a přidáme k vychladlým játrům. Všechno spolu na jemno rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Paštiku můžeme připravit také rozemletím surovin na masovém mlýnku.

Přidáme plnotučnou hořčici, čerstvě mletý černý pepř a sůl. Ještě jednou promixujeme směs úplně dohladka. Vzniklá směs je poměrně řídká. Odložíme ji na 24 hodin do chladničky, aby ztuhla a potom se dala dobře roztírat. Propojí se tak všechny chutě.

Hotovou židovskou játrovou paštiku natíráme na čerstvý chléb anebo pečivo. Játrovou paštiku můžeme naplnit do malých nádobek a zalít tenkou vrstvou husího sádla. Paštiku můžeme skladovat v chladničce asi týden. Pokud připravíme paštiku ve větším množství, můžeme ji zamrazit.

Židovskou játrovou paštiku servírujeme s čerstvou sezónní zeleninou, například pokrájenými paprikami a rajčaty, různými natěmi či syrovou cibulí. Paštiku můžeme podáváme jako snídani, předkrm, večeři či pohoštění pro návštěvy. Játrovou paštiku můžeme použít jako náplň do různých mas, vajec natvrdo, sýrů, taštiček z listového těsta či různé zeleniny.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Židovská játrová paštika

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Židovská játrová paštika

      veľmi pekne dakujem.
      môj priateľ je židovský šéfkuchár, túto paštiku robím vždy pre neho a nech jej spravím akékoľvek množstvo, vždy sa minie, nevie sa jej dojesť. :-)
      naučila som sa ju kedysi od mojej mamy, ona od židov, ešte vždy veľmi chutila každému
      a robia ju často. verím, že budeš spokojná/ý aj ty, prajem ti, aby chutila.

      09.07.2015 06:36:54

    • leden17
      leden17

      ŽIDOVAKÁ PAŠTIKA

      NENÍ DRAHÁ A SLOŽITÁ, JEN TO ČTU A UŽ MÁM NA NÍ CHUŤ.
      BUDU URČITĚ DĚLAT.

      06.07.2015 08:07:40

    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Židovská játrová paštika

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.