Žemlovka

1 h 15 min | hlavní chod | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 440109x
Pokud máte rádi sladké nákypy, nepohrdnete určitě ani sladkou zapečenou žemlovkou.
Komentáře receptu 41
Uvařil jsem to (Recept vařilo 50 lidí)


Postup přípravy receptu

Žloutek z jednoho vajíčka oddělíme od bílku a s 1balíčkem vanilkového cukru a s mlékem ho vmícháme do tvarohu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka do tvarohu přimícháme. Nakonec přistrouháme kůru asi z jedné poloviny omytého citronu.

Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců, pak je nakrájíme na tenké plátky. Jablek může být i více, záleží na jejich velikosti.

Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájíme na plátky asi 3 centimetry silné a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme 2 vajíčka a vanilkový cukr a mlékem polijeme nakrájené rohlíky v míse, tak, aby se všechny plátky zvlhčily. Pokud se nám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidáme ještě trochu mléka, nebo naopak, když jsou zvlhčené až moc, přidáme ještě nakrájené bílé pečivo.

Ohnivzdornou mísu nebo pekáč dobře vymažeme máslem. Dno poklademe vrstvou z poloviny množství navlhčených rohlíků. Na ni narovnáme plátky jablek, posypeme skořicí a rozinkami, popřípadě můžeme ještě trochu pocukrovat.Na jablka rozetřeme ušlehaný tvaroh. Na ten navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájíme tenké plátky másla, nebo povrch pokapeme máslem rozpuštěným.

Žemlovku pečeme dozlatova v troubě při 150 °C . Doba pečení je 45 až 50 minut v horkovzdušné troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.

autor receptu:

Žemlovka

Počet přidaných receptů: 379

Ingredience

Vaše cena 3999 běžně 5820 Kč sleva 31 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,3
dobrý recept
456 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Žemlovka

Recept se nachází v 580 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 6010 receptů
Sladkosti  Krnovské tety
veraricna
Sladkosti Krnovské tety 4289 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Žemlovka

Celkový počet komentářů u receptu: 41
  • Komentář k receptu Žemlovka Jan 14.12.2016 11:28:27

    Osobně krájím housku víc na tenko. 3 cm jsou dost tlusté.

  • Komentář k receptu Žemlovka Jana 09.12.2016 19:22:35

    Dobrý den pokoušela jsem se uvařit zemlovku podle vašeho receptu ale myslím si že máte špatný poměr surovin vůbec se mi to nepovedlo

  • Komentář k receptu Žemlovka michala 11.11.2016 13:34:36

    jaký používáte tvaroh? mám koupený vaničkový tučný, nikdy jsem s ním nepracovala,jsem začátečník. Děkuji

  • Komentář k receptu Žemlovka Eda 27.02.2016 10:53:25

    Doporučuji do mléka přidat rum! :-)

  • Velice jednoduchá žemlovka, pro někoho, kdo buď nemá čas, nebo neumí vařit ani péct. Jablka mají být nastrouhané. A kde jsou rozinky?

    • Re: kk 10.02.2009 05:24:29

      abyste se tu vsichni neposrali me se ten komentar docela libi

    • Jestli vám tam rozinky chybí tak si je tam jednoduše přidejte.Není to snad žádný problém?Či snad ano?A dál si myslím,že se fantazii meze nekladou.............

    • Re: Re: bumik 15.11.2011 13:09:54

      hele, to je o chuti. ja mam taky radeji jablka nastrouhana, ale mnoho lidi radeji kraji na platky. a rozinky? to je taky o chuti, ja je nesnasim, manzel je miluje... priste zvol komentar typu: mam vychytavku, jablka radeji krajim a pridavam rozinky ;) a pak te nikdo nebude kritizovat

    • Re: Re: taky takovej chytrolín 26.02.2011 22:19:54

      bleble blééé

Celkový počet komentářů: 41
Nalezeno receptů: 41
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Žemlovka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept