reklama
hledat uživatel
       

Žemlovka

Pokud máte rádi sladké nákypy, nepohrdnete určitě ani sladkou zapečenou žemlovkou.


  • 3,4

    470×

    3,3 470
  • 1 h 15 min

  • 50×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Žloutek z jednoho vajíčka oddělíme od bílku a s 1balíčkem vanilkového cukru a s mlékem ho vmícháme do tvarohu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka do tvarohu přimícháme. Nakonec přistrouháme kůru asi z jedné poloviny omytého citronu.

Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců, pak je nakrájíme na tenké plátky. Jablek může být i více, záleží na jejich velikosti.

Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájíme na plátky asi 3 centimetry silné a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme 2 vajíčka a vanilkový cukr a mlékem polijeme nakrájené rohlíky v míse, tak, aby se všechny plátky zvlhčily. Pokud se nám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidáme ještě trochu mléka, nebo naopak, když jsou zvlhčené až moc, přidáme ještě nakrájené bílé pečivo.

Ohnivzdornou mísu nebo pekáč dobře vymažeme máslem. Dno poklademe vrstvou z poloviny množství navlhčených rohlíků. Na ni narovnáme plátky jablek, posypeme skořicí a rozinkami, popřípadě můžeme ještě trochu pocukrovat.Na jablka rozetřeme ušlehaný tvaroh. Na ten navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájíme tenké plátky másla, nebo povrch pokapeme máslem rozpuštěným.

Žemlovku pečeme dozlatova v troubě při 150 °C . Doba pečení je 45 až 50 minut v horkovzdušné troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Žemlovka

    Celkový počet komentářů: 43
    • Zdenek
      Zdenek

      Dělám ji skoro podle receptu ještě přidám sušený švestky nebo meruňky..

      29.07.2017 10:11:35

    • Jan
      Jan

      Komentář k receptu Žemlovka

      Osobně krájím housku víc na tenko. 3 cm jsou dost tlusté.

      14.12.2016 11:28:27

    • Joachym
      Joachym

      Velice jednoduchá žemlovka, pro někoho, kdo buď nemá čas, nebo neumí vařit ani péct. Jablka mají být nastrouhané. A kde jsou rozinky?

      08.01.2010 16:14:07


    Nalezeno receptů: 43
    |< << 12345 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Žemlovka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.