Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Ve větším hrnci si rozehřejeme olej nebo sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu, cibuli a zaprášíme moukou. Krátce osmahneme a zalijeme vařící vodou. Přidáme všechno koření až na majoránku. Dále přidáme ocet, citronovou šťávu a zeleninový bujon. Ocet a citronovou šťávu přidáváme z toho důvodu, že červené sterilované zelí není obvykle tak kyselé jako klasické kysané bílé zelí a
polévka by byla bez chuti. Dále přidáme sterilované červené zelí a na kostičky nakrájené brambory. Necháme podusit do změknutí.
Na závěr vyjmeme z polévky nové koření a bobkový list, přidáme majoránku a krátce povaříme. Odstavíme z plotny, přimícháme zakysanou smetanu a dochutíme podle vlastní chuti.
Zelnici z červeného zelí podáváme teplou, samotnou nebo s pečivem podle chuti.