Polévka z čerstvého zelí s mlékem, sterilovanými fazolemi, bramborem a slaninou.
2 lžíce | máslo |
3 ks | brambory |
250 ml | mléko |
1-2 lžíce | hrubá mouka |
6 plátků | anglická slanina |
300 g | bílé hlávkové zelí |
150 g | červené fazole v nálevu |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
kmín | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
500 ml | vývar |
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Čerstvé bílé zelí očistíme a nakrouháme najemno. Fazole necháme okapat. Mléko prošleháme s moukou. Slaninu necháme nasucho rozškvařit. Zelí nakrouháme najemno a v sítu spaříme vařící vodou. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Vše zalijeme mlékem s moukou, přidáme fazole a krátce povaříme. Polévku podle chuti osolíme, opepříme a zjemníme máslem. Vařené brambory rozdělíme na porce, přelijeme zelnou polévkou s fazolemi a ozdobíme opečenou slaninou. Zelnou polévku s fazolemi a slaninou podáváme s pečivem.
Milujete halušky? Zkuste recepty na halušky s brynzou, slaninou i se zelím
Halušky, bramborové noky, které má rád snad každý, stačí jen přizpůsobit suroviny, kterými je doplníme. Původně slovenské národní jídlo se i u nás těší velké oblibě, pojďme si ho připomenout a připravit na více způsobů.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena