K zapékání použijeme mraženou zeleninu, kterou si předvaříme v ochucené vodě - solí nebo zeleninovým bujónem. Uvaříme ji doměkka, scedíme a rozdělíme na tolik částí, kolik máme mističek k zapékání.
Sýr nastrouháme, kromě eidamu můžeme použít i jiný tvrdý sýr (ementál, madeiland, aj.). Vejce rozklepneme a rozšleháme s trochou soli, mletým pepřem a sušenou petrželkou.
Mističky vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Dáme vrstvu zeleniny, vyšší vrstvu nastrouhaného sýru a zalijeme vejcem, pokud máme vyšší misku, můžeme zeleninu se sýrem dát po více vrstvách. Vše zalijeme rozšlehanými vajíčky tak, abychom nechali asi 1 cm pod okraj misky. Zeleninový nákyp nám nabude.
Zeleninový nákyp pečeme v mírně vyhřáté troubě do té doby, dokud není povrch nákypu zlatavý. Chutná nejlépe ihned po přípravě.
Zeleninu můžeme použít i jednodruhovou - třeba naši nejoblíbenější.