Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a krátce povaříme, až je květák poloměkký. Vodu trochu osolíme. Květák scedíme.
Mezitím si nadrobno nakrájíme slaninu, šunku, očištěnou papriku a pórek. Na kapce oleje vše orestujeme, slanina si pustí tuku dost. Přidáme i scezené žampiony překrájené na menší kousky a hrášek. Směs opepříme.
Do vymazaného pekáčku dáme vrstvu květáku, posypeme částí orestované směsi a pokapeme kečupem. Dáme vrstvu sýra a opakujeme. Končíme vrstvičkou květáku, který i nahoře zakapeme kečupem. Vše zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a dáme péct. Pečeme 30 minut, pak posypeme zbytkem sýra a dopečeme.
Zapékaný květák se slaninou můžeme ihned podávat. Ideální přílohou je čerstvý zeleninový salát.