Mraženou zeleninu dáme vařit do vody s kostkou bujonu a kousky oloupaného čerstvého zázvoru, díky kterému získá zelenina štiplavou příchuť. Zeleninu scedíme a zázvor vyjmeme.
Hermelín a mozzarellu nakrájíme na plátky. Čerstvou bazalku nasekáme.
Brambory omyjeme a odrhneme nepoužitou drátěnkou nebo kartáčkem dočista. Brambory dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Poté je scedíme a necháme vychladit tak, abychom je mohli bez problémů nakrájet na kolečka.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Poklademe vrstvu bramborových plátků, posypeme zeleninou a posypeme sušenou bazalkou a kořením podle chuti. Na to položíme polovinu připraveného sýru. Navrstvíme znovu plátky brambor, opět posypeme kořením, ale tentokrát vynecháme sušenou bazalku a nahradíme ji bazalkou čerstvou. Opět poklademe plátky sýru.
Zapékané brambory se sýrem dáme péct do dobře vyhřáté trouby. Asi po 20-ti minutách pečení, přelijeme smetanovou zálivkou (smetana, sůl, mletý pepř) a necháme ještě asi dalších 15 minut zapékat. Hlídáme sýr, má snahu se připékat, proto ke konci nastavíme pouze spodní režim.
Zapékané brambory se sýrem podáváme teplé.