Menší brambory důkladně omyjeme a odrhneme kartáčkem. Brambory necháme ve slupce a vhodíme je do hrnce. Přidáme bobkový list, pár kuliček pepře a sůl. Zalijeme vroucí vodou a dáme vařit doměkka. Z uvařených brambor slijeme vodu a necháme trochu vychladnout.
Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Cuketu oloupeme a najemno nastrouháme.
Máslo rozpálíme v hluboké pánvi a nejprve osmahneme pórek. Přidáme cuketu a necháme trochu odpařit vodu. Osolíme, opepříme, zalijeme rajčatovou omáčkou a necháme probublat. Nakonec vmícháme oregano. Podle chuti lze do zeleninové směsi přidat i jiné čerstvé bylinky nebo prolisovaný česnek, případně na kostičky nakrájenou a osmahnutou cibulku.
Brambory dáme do máslem vymazaného pekáčku a zalijeme zeleninovou směsí. Bohatě posypeme strouhaným ementálem.
Zeleninu se sýrem dáme zapéct do trouby vyhřáté na 170 - 180 °C zhruba na 15 - 20 minut, dokud sýr nevytvoří krustičku.
Zapékanou zeleninu se sýrem servírujeme ihned po přípravě.