Lilek nakrájíme na kolečka, z obou stran posolíme a necháme půl hodiny tzv.vypotit, aby nebyl hořký.
Na olivovém oleji osmažíme cibulku nakrájenou na jemno, přidáme rajčata, špetku cukru a soli. Necháme prohřát a odstavíme.
Z lilků osušíme papírovou utěrkou vodu, obalíme je lehce v mouce a osmažíme na olivovém oleji.
Do zapékací misky skládáme jednotlivé vrstvy. Na dno rajčatová omáčka, plátky lilku, plátky mozzarelly, posypeme jemně strouhaným parmazánem. Vrstvy střídáme a poslední vrstvou musí být rajčatová omáčka, do které zamícháme natrhané kousky bazalky. Opravdu bohatě zasypeme parmazánem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 - 30 minut.
Zapečený lilek s mozzarellou podáváme s vařeným bramborem nebo čerstvým chlebem.