Lilek a cuketu nakrájíme na kolečka silné asi 1 cm. Kolečka poklademe na prkénko a každé osolíme. Sůl vytáhne ze zeleniny hořkost. Když se na kolečkách začnou tvořit kapičky hnědé vody, ubrouskem každý kousek osušíme.
Nakrájený lilek a cuketu vložíme do zapékací mísy, zakápneme trochou olivového oleje a dáme asi na 15 minut péct do předehřáté trouby. Mezitím připravíme omáčku. Jarní cibulky oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rajčata nakrájíme na menší kostky.
Do menšího hrnce dáme trochu olivového oleje a dáme smažit jednu nakrájenou jarní cibulku. Dále přidáme do hrnce kousky rajčat. Zalijeme trochou vody a necháme podusit, dokud rajčata nezměknou. Potom přidáme plechovku sekaných rajčat, 1 - 2 lžíce medu a směs okořeníme trochou bazalky, oregana, mleté skořice a pepře. Pokud nemáme čerstvou bazalku, můžeme použít i sušenou. Podle chuti omáčku osolíme a necháme ještě chvilku povařit.
Z trouby vyndáme zeleninu a zalijeme ji rovnoměrně rajčatovou omáčkou. Navrch nastrouháme nebo na jemno nakrájíme mozzarellu a posypeme druhou nakrájenou cibulkou. Nakonec ještě zeleninu s omáčkou dáme na asi 15 minut do trouby, dokud se nám mozzarella nerozpeče.
Kuskus nasypeme do misky a zakápneme trochou citronové šťávy. Zalijeme vroucí vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat. Kdo kuskus nemusí, může nahradit americkými brambory nebo hranolky.
Zapečený lilek s cuketou v medové rajčatové omáčce s citronovým kuskusem podáváme v hlubokém talíři a můžeme ozdobit měsíčkem citronu, zbylou jarní cibulkou nebo lístkem bazalky.