Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce

1 h 30 min | hlavní chod | 6 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 1879x
Recept na přípravu zapečeného květáku s bramborem ve výborně ochucené sýrové omáčce. Pokrm podáváme jako hlavní chod s čerstvou zeleninou.
Okomentuj recept jako první
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka (na skus). Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vytřeme máslem a dno poklademe plátky brambor, které osolíme a na ně rovnoměrně navršíme uvařený květák.

Připravíme si sýrovou krémovou omáčku. Cibuli oloupeme a k ní připíchneme pomocí 4 ks hřebíčku bobkový list. Takto ochucenou cibuli vložíme do mléka, které přivedeme k varu a při mírné teplotě a za občasného míchání povaříme asi 1 - 2 minuty. Pak mléko odstavíme stranou a necháme zchladnout.

Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme ochuceným a vychladlým mlékem (bez cibule) a za stálého míchání pomalu vaříme asi 5 minut na požadovanou krémovou hustotu. Do teplé (nikoliv horké) krémovité kaše zašleháme dijonskou hořčici, worcestrovou omáčku, špetku pepře a po částech nastrouhaný tvrdý sýr.

Sýrovým krémem přelijeme květák s bramborami, pak zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 200 - 220 °C a pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova. Asi 5 až 7 minut před dokončením pokrmu poklademe povrch na plátky nakrájenou mozzarellou a posypeme nasekanou petrželkou. Jakmile se sýr rozpustí, zapékací misku se zapečeným květákem vyjmeme z trouby a můžeme servírovat.

Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce rozdělíme na porce a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je salát z čerstvé zeleniny.

Jarka-P autor receptu:

Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce

Počet přidaných receptů: 1731

Ingredience

na porcí
3,8
dobrý recept
14 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce

Přidat příspěvek k receptu Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept