reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

5. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Zapečená polenta s květákem a rajčatovou omáčkou

Zapečená polenta s květákem a rajčatovou omáčkou

Recept na polentu zapečenou s květákem, parmazánem a kořeněnou rajčatovou omáčkou. Pokrm podáváme jako bezmasý hlavní chod.


  • 3,7

    38×

    3,7 38
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

omáčka

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 744 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 983 hodnocení

Bez černý neboli bezinky - znáte jeho léčivé účinky?

28. 5. 2020

Bábovka

4,7 1 707 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 796 hodnocení

Recept na výbornou cibulačku s vínem krok za krokem

27. 5. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 199 hodnocení

Videorecept pro všechny milovníky čokolády: Jemná čokoládová pěna podle Anny

26. 5. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 766 hodnocení

Sběr černého bezu: Na limonádu, čaj, med i likér

25. 5. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 656 hodnocení

Dokonalá, přitom tak jednoduduchá: Píchaná buchta krok za krokem

24. 5. 2020

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme polentu. Do mísy vlijeme dva hrnky studené vody, do které vmícháme instantní polentu. Zbývající vodu nalijeme do kastrolu, přidáme lžičku soli a 1/4 lžičky mletého pepře a přivedeme k varu. Poté postupně přidáváme namočenou polentu a za stálého míchání zvolna vaříme asi 5 minut do zhoustnutí. Horkou kašovitou polentu odstavíme z tepla, vmícháme do ní 2 rovné lžíce strouhaného parmazánu a rozetřeme do máslem vymazané zapékací mísy. Polentu odložíme stranou a necháme zchladnout.

Mezitím očistíme a rozebereme na růžičky větší květák, který v osolené vodě krátce povaříme do poloměkka. Pak květák slijeme (vývar nevyléváme), propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Připravíme si omáčku. Malou cibuli a stroužky česneku oloupeme, jemně nasekáme a při střední teplotě necháme na oleji zesklovatět. Pak přisypeme mouku a koření tandoori masala a za stálého míchání necháme vše zpěnit. K tomuto základu přilijeme rajčatové pyré, které osolíme, opepříme a ochutíme mletým římským kmínem a tymiánem. Směs přivedeme k varu, krátce restujeme do zhoustnutí a naředíme vývarem z květáku. Omáčku vaříme za občasného míchání 8 - 10 minut. Nakonec rajčatovou omáčku podle potřeby dochutíme solí a osladíme cukrem.

Na ztuhlou polentu rozetřeme asi 1/3 omáčky, kterou hustě poklademe růžičkami květáku, posypeme parmazánem a vše zalijeme zbývají rajčatovou omáčkou.

Polentu s květákem a rajčatovou omáčkou pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut. Po této době vyjmeme zapečenou polentu s květákem z trouby, posypeme strouhaným eidamem, zakryjeme alobalem a necháme asi 7 - 10 minut odstát.

Zapečenou polentovou kaši s květákem, sýrem a rajčatovou omáčkou rozdělíme na porce, posypeme nasekanou natí jarní cibulky a podáváme se saláty z čerstvé zeleniny jako hlavní chod.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Zapečená polenta s květákem a rajčatovou omáčkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.