Recept na dobrou domácí žampionovou polévku.
1 stroužek | česnek |
50 g | máslo |
1 ks | cibule |
1 kostka | Masox |
10 ks | žampiony |
2 lžíce | hladká mouka |
1 kelímek | smetana ke šlehání |
0.5 l | voda na podlití |
2 ks | tavený sýr |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
4 lžíce | voda na zahuštění |
Oloupeme žampiony, cibuli a česnek. Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli na drobné kousky a česnek prolisujeme. Do hrnce dáme rozpustit asi 50 g másla a až bude rozehřáté, přisypeme cibuli s česnekem a necháme restovat. Do varné konvice si dáme uvařit 0,5 litru vody. Do hrnce přidáme polovinu nakrájených žampionů. Opět necháme restovat a asi po 5 minutách zalijeme vodou z konvice. Vařič stáhneme na minimum a necháme 15 minut vařit. Přidáme 1 trojúhelníček taveného sýru a necháme ho rozpustit. Až bude sýr rozpuštěn, tak vařič vypneme a polévku necháme trochu vychladnout, ale musí být vlažná, ne studená! Připravíme si ruční šlehač a pustíme se do šlehání. Prošleháme každý podle chuti. Do polévky přidáme kostku masoxu. Základ na žampionový krém dáme zpátky na plotnu a necháme povařit. Přidáme druhý trojúhelníček sýra a promícháme. Nalijeme půlku smetany ke šlehání a zamícháme. Vytvoříme si jíšku k zahuštění, smícháme asi 2 lžíce hladké mouky a 4 lžíce vody. Opatrně nalijeme do polévky a pořád mícháme. Potom dolijeme zbytek smetany a dochutíme mletým pepřem a solí. Na pánvi dáme rozehřát trochu másla, vložíme zbytek žampionů a necháme restovat. Podle chuti posypeme solí a mletým pepřem. Takto připravený žampionový krém můžeme podávat a na ozdobu posypeme osmaženými žampiony.
Aromatický libeček nejen do polévky: Zpestří chuť pokrmů a pročistí tělo
Jako malá holka jsem tuto bylinku nesnášela. Byl to pouhý dětský rozmar, ale kdo vaří s libečkem, ví, že má velmi výrazné aroma. Dnes už libeček běžně využívám při vaření sama a vždy se usměji při vzpomínce na dětství. Avšak libeček má spoustu využití, nejen v polévkách.
Houby a kuřecí maso: Kombinace, která skvěle funguje!
Houby a kuřecí maso jsou vhodnou a velmi chutnou kombinací pro přípravu nejen všedního menu. Recept vás naučíme krok za krokem.
Videorecept Pohanka a dušené houby
Videorecept na přípravu lehkého a zdravého pokrmu z pohanky a dušených hub. Pohanka je superpotravinou, kterou znaly a používaly při vaření už naše babičky, a společně s houbami tvoří výtečnou kombinaci.
autor piskot.j
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena