reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Základní piškotové těsto

Jednoduché piškotové těsto vhodné na dorty, řezy i rolády. Těsto připravíme z jedné pracovní mísy a navíc bez použití kypřidel.


  • 3,9

    15×

    3,9 15
  • 35 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Energetická hodnota

541 kJ / 129,4 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 599 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Vánoční tipy, díky kterým bude Štědrý den bez stresu

9. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 694 hodnocení

Recept na domácí Baileys krok za krokem

8. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 176 hodnocení

Tajemství pletení vánočky

8. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 692 hodnocení

Recept na vánoční kokosky krok za krokem

7. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 566 hodnocení

Adventní čas, svátky a tradice 2.díl

7. 12. 2019

Postup přípravy

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky rozšleháme ve větší nádobě se špetkou soli, nadvakrát přidáme cukr a ušleháme velmi pevný bílkový sníh. Do něj postupně všleháme žloutky a nakonec vmícháme mouku, jejíž část můžeme nahradit objemově stejným množstvím kakaového prášku nebo kávy.

S těstem pokračujeme podle použití. Na roládu rozprostřeme těsto do stejnoměrné vrstvy na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě, pokud možno ne horkovzdušné, vyhřáté na 185 °C přibližně 9 minut. Vychladlý plát pomažeme náplní dle vlastního výběru, stočíme a necháme ztuhnout.

Na řezy urovnáme vyšší vrstvu těsta do pekáčku vymazaného máslem nebo olejem a vysypaného moukou (kokosovou moučkou). Pečeme v troubě (klidně horkovzdušné) vyhřáté na 160 °C asi 25 minut. Po vytažení z trouby necháme 1 - 2 minuty odstát a vyklopíme na mřížku. Po vychladnutí těsto rozkrojíme, naplníme a ozdobíme.

Na dort vlijeme těsto do vybrané formy, vymazané a vysypané jako na řezy, a pečeme podle výšky těsta 25 - 40 minut. Po vytažení z trouby necháme 1 - 2 minuty odstát a částečně vychladlý korpus vyklopíme na mřížku. Po vychladnutí rozkrojíme, naplníme a ozdobíme. Propečení kontrolujeme vždy párátkem nebo špejlí.

Množství těsta ze 4 vajec stačí na roládu na plechu o velikosti 40 x 32 cm, na řezy v pekáčku o velikosti 20 x 28 cm a na kulatý dort o průměru 22 cm.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Základní piškotové těsto

    Celkový počet komentářů: 3
    • Radek
      Radek

      zakladni piškotové těsto

      Vyzkoušel jsem upekl jsem na 2x . jeden svetlý a jeden s kakaem a mezi to mascarpone krém. Nemá to chybu

      20.07.2019 14:36:02

    • Jaromil
      Jaromil

      Moc pěkná fotogalerie dortů. To muselo dát práce!

      05.03.2014 16:51:08

      • Radmila
        Radmila

        Děkuji. Moc mě to baví - našla jsem si sladkého koníčka :-)

        06.03.2014 08:28:20



    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Základní piškotové těsto

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.