Základní bešamelová omáčka

1 hod | omáčka | česká kuchyně | recept zobrazen: 70921x
Recept na omáčku výrazné chuti, kterou používáme jako základ při přípravě zapékaných pokrmů, ale i různých bílých speciálních omáček.
Komentáře receptu 1
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si připravíme kořeněný vývar z telecího masa. Celer, mrkev, petržel, očistíme a nastrouháme najemno. Maso omyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, přidáme pepř a bobkový list. Vaříme velice zvolna. Nastrouhanou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme k poloměkkému masu a dovaříme. Vývar scedíme a necháme vychladnout.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Postupně přisypeme mouku a orestujeme do světle žluta. Za stálého míchání přiléváme vývar a mléko.Podle potřeby přisolíme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Vaříme asi 20 minut do zhoustnutí.

Pokud omáčku nepoužijeme ihned, pokapeme ji rozpuštěným máslem nebo překryjeme potravinovou folií, aby nevznikl škraloup.

Takto připravený hustý bešamelový základ, používáme samostatně k zapékání zeleniny, těstovin atp. Ředěný smetanou, mlékem nebo vodou je vhodný pro přípravu různých bílých speciálních omáček.

Jarka-P autor receptu:

Základní bešamelová omáčka

Počet přidaných receptů: 1731

Ingredience

4,6
skvělý recept
30 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Základní bešamelová omáčka

Celkový počet komentářů: 1
  • variabilní omáčka Vefka 29.09.2011 19:06:59

    Dnes jsem vařila, jen jsem neměla telecí vývar, nahradila jsem ho bio bujonem. Je to vážně variabilní, děti dostali bílou omáčku s kostičkama šunky a my si udělali pikantnější variantu s francouzským sýrem s modrou plísní a nakrájenou sušenou šunkou. Jako příloha noky a super večeře byla za 30 minut na světě!

Nalezeno receptů: 1
Přidat příspěvek k receptu Základní bešamelová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept