Základní bešamelová omáčka

1 hod | omáčka | česká kuchyně | recept zobrazen: 69323x
Recept na omáčku výrazné chuti, kterou používáme jako základ při přípravě zapékaných pokrmů, ale i různých bílých speciálních omáček.
Komentáře receptu 1
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si připravíme kořeněný vývar z telecího masa. Celer, mrkev, petržel, očistíme a nastrouháme najemno. Maso omyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, přidáme pepř a bobkový list. Vaříme velice zvolna. Nastrouhanou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme k poloměkkému masu a dovaříme. Vývar scedíme a necháme vychladnout.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Postupně přisypeme mouku a orestujeme do světle žluta. Za stálého míchání přiléváme vývar a mléko.Podle potřeby přisolíme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Vaříme asi 20 minut do zhoustnutí.

Pokud omáčku nepoužijeme ihned, pokapeme ji rozpuštěným máslem nebo překryjeme potravinovou folií, aby nevznikl škraloup.

Takto připravený hustý bešamelový základ, používáme samostatně k zapékání zeleniny, těstovin atp. Ředěný smetanou, mlékem nebo vodou je vhodný pro přípravu různých bílých speciálních omáček.

Jarka-P autor receptu:

Základní bešamelová omáčka

Počet přidaných receptů: 1685

Ingredience

Vaše cena 5891 běžně 11329 Kč sleva 48 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
28 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Základní bešamelová omáčka

Recept se nachází v 154 kuchařkách
Chuťovky
Jarka-P
Chuťovky 145 receptů
KDI
VARENIE 8343 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 3993 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Základní bešamelová omáčka

Celkový počet komentářů u receptu: 1
  • variabilní omáčka pavla_mazurkova 29.09.2011 19:06:59

    Dnes jsem vařila, jen jsem neměla telecí vývar, nahradila jsem ho bio bujonem. Je to vážně variabilní, děti dostali bílou omáčku s kostičkama šunky a my si udělali pikantnější variantu s francouzským sýrem s modrou plísní a nakrájenou sušenou šunkou. Jako příloha noky a super večeře byla za 30 minut na světě!

Celkový počet komentářů: 1
Nalezeno receptů: 1
Přidat příspěvek k receptu Základní bešamelová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Trimethylaminuria - syndrom rybího zápachu

    Trimethylaminuria - syndrom rybího zápachu

    Je možné, aby člověk i přes veškeré dodržování osobní hygieny silně zapáchal jako leklá ryba, nebo zkažená vejce? Bohužel je. A žít s touto vzácnou metabolickou poruchou rozhodně není jednoduché. Syndrom rybího zápachu neboli trimetylaminurie (TMAU) je velmi vzácné onemocnění, které postihuje častěji ženy. Je způsobeno narušením metabolismu glycinu, v těle pak chybí enzym zvaný trimethylaminoxidáza.

  • Metoda Baby Led Weaning - stravování nejmenších dětí bez příkrmů

    Metoda Baby Led Weaning - stravování nejmenších dětí bez příkrmů

    Metoda Baby Led Weaning je způsob, jakým lze u dítěte začít s pevnou stravou. V tomto případě se dětem nekupují příkrmy a přesnídávky z obchodů a ani se nechystají domácí kašičky. Jídlo se nemixuje. Příprava pokrmů není nijak náročná a nezabere skoro žádnou práci.




přidat nový recept