reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Zabíjačkový paprikový lalok

Paprikový lalok je neodmyslitelnou pochoutkou na zabíjačkách. Vyzkoušejte tento recept, který je chutným pohoštěním i pro návštěvy.


  • 4,6

    21×

    4,6 21

Ingredience

na obalení

na potření

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 816 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

27. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 755 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 851 hodnocení

Zkuste to doma! Recept na valašský frgál krok za krokem

27. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

Jednoduše skvělý! Jablečný koláč s drobenkou krok za krokem

26. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 613 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

Umíte správně skladovat potraviny? Prověřte se v našem testu!

26. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 697 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

26. 9. 2020

Postup přípravy

Vepřový lalok očistíme, zbavíme chloupků a jiných nečistot, omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Přidáme 1 lžíci soli, celý černý pepř a celé nové koření, které nahrubo rozdrtíme přitlačením ploché čepele nože. Přihodíme takové bobkové listy, očištěnou celou cibuli a celé stroužky česneku. Vepřový lalok s kořením a zeleninou zalijeme dostatečným množstvím studené vody, aby byla asi 10 cm nad lalokem, vodu už během vaření nedoléváme.

Zabíjačkový lalok přivedeme k varu a vaříme sotva znatelným varem plných 5 hodin při teplotě 70 - 80 stupňů, dokud lalok nezměkne. Tento proces, kdy vkládáme vepřový lalok do studené vody, pomalé přivedení vody k varu a dlouhé pomalé vaření při nízké teplotě se nazývá slovensky "obáranie" a používá se nejčastěji na zabíjačkách v maďarských vesnicích. Výsledkem je uvařený lalok měkký jako máslo, o čemž se přesvědčíme vpíchnutím masové vidličky do laloku, pokud jím projde vidlička opravdu snadno, je lalok uvařený. Uvařený lalok vyndáme vidličkou na desku, plochou čepele nože lalok stlačíme k podložce, abychom ho zbavili přebytečné vody. Poté lalok přendáme na podnos.

Během vaření si připravíme kašičku z prolisovaného česneku, soli a trochy studené vody, kterou dobře promícháme. Povrch uvařeného a ještě teplého laloku výrazně potřeme touto česnekovou kašičkou a pořádně ji vmasírujeme pomocí prstů do všech stran. Takto ochucený lalok hustě posypeme směsí kvalitní sladké a pálivé papriky, papriku sypeme přes jemné sítko.

Hotový paprikový lalok na podnose, když už je vlažný, odložíme do chladu na 12 hodin odležet. Když už je zabíjačkový lalok správně ztuhlý, krájíme ho ostrým nožem na tenoučké plátky a servírujeme s krajícem čerstvě upečeného domácího chleba. Výborně chutná i s domácími sterilovanými okurkami a cibulí, případně s plátky čerstvé zelené papriky a rajčat. Nedočkavci si mohou z ještě teplého laloku ukrojit asi 1/2 cm silné plátky a na talíř si k nim přidat ve slupce pečené brambory.

Zabíjačkový paprikový lalok je vyhledávanou pochoutkou každé zabíjačky. Nejčastěji se podává na snídani a je výborným a velmi chutným pohoštěním pro návštěvy. Vývar z laloku nevyléváme, ale scedíme přes síto, lze jej použít pro přípravu chutné polévky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Zabíjačkový paprikový lalok

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.