reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Zabíjačkové pečené vepřové koleno

O zabíjačkách se u nás vepřové koleno nejdříve uvaří, pak se ochutí a upeče. Podává se s kyselým karamelovým zelím a pečenými brambory, za studena s chlebem. Výborný recept.


  • 4,7

    12×

    4,6 12
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

podle potřeby

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 582 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na vanilkové rohlíčky krok za krokem

21. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Recept na originální kuřecí kari podle šéfkuchaře

21. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Videorecept: Marokánky podle Anny

20. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 688 hodnocení

Recept na plněné pečené brambory krok za krokem

19. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Postup přípravy

Vepřové koleno zbavíme chloupků a nečistot, vložíme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme jednu očištěnou cibuli, 10 celých stroužků česneku, 3 bobkové listy, 15 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky celého nového koření a 1 lžíci soli. Pomalu přivedeme k varu a vaříme bez pokličky při teplotě 80 - 90 stupňů cca 2 hodiny, sem tam sbíráme pěnu, dokud není kůže měkká, maso musí jít lehce oddělit od kosti. Když masová vidlička lehce vklouzne do masa, je koleno uvařené. Vepřové koleno vyjmeme na desku, necháme vychladnout, vykostíme, nakrájíme na menší kusy i s kůží.

Vykostěné koleno prošpikujeme pod kůži česnekem, povrch prosolíme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme mletou sladkou paprikou a posypeme celým kmínem. Do pekáče položíme očištěnou a na měsíčky nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku, porce masa, očištěné a na čtvrtky nakrájené brambory, které ochutíme stejně jako vepřové maso. Přidáme asi 2 lžíce domácího vepřového sádla, podlijeme malým množstvím mastného vývaru, který nezapomeneme přecedit přes husté síto. Zbytek vývaru nevyléváme, ale použijeme ho na vaření chutné zabíjačkové polévky.

Pekáč s vepřovým kolenem vložíme do předehřáté trouby a pečeme nepřikryté asi 45 minut, až je maso zlatavé a křupavé.

Když se zabíjačkové koleno peče, připravíme si karamelové bílé zelí. Domácí kysané zelí neproplachujeme, jen ho nakrájíme na menší kusy. Do suchého hrnce dáme 3 lžíce cukru, na sucho ho zkaramelizujeme do světlého karamelu, přilijeme asi 100 ml studené vody a rozmícháme do hladké konzistence. Přidáme domácí vepřové sádlo, na kterém orestujeme do zesklovatění nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí i se šťávou, okořeníme celým pepřem, celým novým kořením, celým kmínem a bobkovým listem. Zelí osolíme a dusíme asi 20 minut, ne víc, aby se zelí nerozvařilo. Poté zelí zaprášíme hladkou moukou a společně ještě povaříme, až se syrová chuť mouky ztratí. Hotové karamelové bílé zelí stáhneme z plamene, dochutíme octem a cukrem.

Na talíř položíme porci upečeného vepřového kolena, obložíme upečenou cibulí, brambory, přidáme karamelové bílé zelí a horké servírujeme. Zabíjačkové vepřové koleno můžeme podávat i studené, v tom případě přikusujeme čerstvě upečený domácí chléb a kyselé okurky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Zabíjačkové pečené vepřové koleno

    Celkový počet komentářů: 2

    • vendy
      vendy

      veprove koleno

      koleno se povedlo a moc chutnalo.děkuji za recept.

      26.01.2018 08:45:47


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Zabíjačkové pečené vepřové koleno

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.