Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. V misce smícháme droždí se 2 lžícemi mouky, vanilkovým cukrem a 4 lžícemi mléka. Dáme hrníček do tepla a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme zbylou mouku, přilijeme vykynutý kvásek, přidáme žloutky, rum, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vypracujeme ve vláčné těsto. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Doba kynutí je asi 35 minut.
Pak vykynuté těsto znovu propracujeme vařečkou, přendáme na vál poprášený moukou a těsto rozválíme na plát silný asi 2,5 cm. Pomocí vykrajovátka nebo obrácené sklenice vykrojíme kolečka, která necháme na vále opět asi 20 minut kynout.
V kastrůlku rozpálíme dostatečné množství oleje. Koblihy musí v oleji volně plavat. Vykynuté koblihy vložíme do oleje a smažíme je z obou stran dozlatova.
Horké koblihy necháme odkapat na savém ubrousku.
Jahodovou, nebo jinou marmeládu, dobře rozmícháme a naplníme ji do cukrářských pytlíků s delší trubičkou. Tu pak zapíchneme do koblihy a do jejího středu stříkneme trochu marmelády.
Vynikající domácí koblihy můžeme ozdobit šlehačkou, pocákat čokoládou. Záleží na chuti a fantazii. Vynikající domácí koblihy jsou dobré teplé i studené.