Recept na slaný koláč z cukety, po kterém se jen zapráší!
3-4 stroužky | česnek |
2-3 špetky | sůl |
1 ks | vejce |
2 ks | cibule |
1 ks | cuketa |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva |
200-300 g | polohrubá mouka |
1.5 lžíce | čerstvé bylinky (libeček, petrželka, pažitka) |
podle potřeby | |
---|---|
olej na vymazaní |
Cuketu omyjeme, odkrájíme konce a nastrouháme na hrubém struhadle. Cuketu nasolíme a necháme 1 - 2 hodiny odležet. Přebytečnou vodu, kterou cuketa pustí, vymačkáme. Čerstvé bylinky opláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na kousíčky, případně prolisujeme. K vymačkané cuketě přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Přisypeme bylinky, česnek a podle chuti ještě jemně přisolíme. Nakonec přidáme polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva, množství přizpůsobíme velikosti cukety. Na 400 g cukety přijde asi 200 - 250 g mouky. V tuto chvíli můžeme přidat také vejce, ale není to bezpodmínečně nutné. Směs na slaný cuketový koláč dobře promícháme. Pekáček nebo jinou formu vymažeme olejem a cuketovou směs do ní rovnoměrně rozprostřeme. Cuketový slaný koláč pečeme v troubě (nejlépe horkovzdušné) vyhřáté na 180 °C asi 45 minut do zezlátnutí. Po upečení jej necháme vychladnout. Slaný cuketový koláč chutná výborně a pomocí bylinek a jiné zeleniny se dá různě obměňovat. Přidat můžeme i kousek nastrouhaného sýra či na kostičky nakrájenou uzeninu.
Nejlepší recepty na cuketové placky: Smažené, pečené i vylepšené slaninou
Cuketa je velmi oblíbenou a tvárnou zeleninou, ze které se dá při vaření opravdu kouzlit. Jedním z nejoblíbenějších cuketových pokrmů jsou právě nejrůznější placky, karbanátky a zeleninové lívance. Vybrali jsme pro vás 8 skvělých receptů na placky ze samotné cukety, tak doplněné o brambory, mrkev, houby či slaninu. V případě, že se vyhýbáte smažení, máme pro vás i recept na cuketové placičky z trouby, ve fitness verzi a také jeden recept pro vegany.
Jedinečné recepty na lasagne: S mletým masem, špenátem i cuketou
Lasagne - typicky italský pokrm, který se dá připravit na nespočet způsobů. S rajčatovým základem, zapékané s bešamelem či sýrovou omáčkou, s masem i bez. Recepty jsou sice časově náročnější, ale odměnou vám bude pokrm, který opravdu chutná a zasytí. Připravili jsme pro vás 8 variant, ze kterých si určitě vyberete pro sebe tu nej.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena