3-4 stroužky | česnek | |
2-3 špetky | sůl | |
1 ks | vejce | |
2 ks | cibule | |
1 ks | cuketa | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
200-300 g | polohrubá mouka | |
1.5 lžíce | čerstvé bylinky (libeček, petrželka, pažitka) | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej na vymazaní |
Cuketu omyjeme, odkrájíme konce a nastrouháme na hrubém struhadle. Cuketu nasolíme a necháme 1 - 2 hodiny odležet. Přebytečnou vodu, kterou cuketa pustí, vymačkáme. Čerstvé bylinky opláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na kousíčky, případně prolisujeme. K vymačkané cuketě přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Přisypeme bylinky, česnek a podle chuti ještě jemně přisolíme. Nakonec přidáme polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva, množství přizpůsobíme velikosti cukety. Na 400 g cukety přijde asi 200 - 250 g mouky. V tuto chvíli můžeme přidat také vejce, ale není to bezpodmínečně nutné. Směs na slaný cuketový koláč dobře promícháme. Pekáček nebo jinou formu vymažeme olejem a cuketovou směs do ní rovnoměrně rozprostřeme. Cuketový slaný koláč pečeme v troubě (nejlépe horkovzdušné) vyhřáté na 180 °C asi 45 minut do zezlátnutí. Po upečení jej necháme vychladnout. Slaný cuketový koláč chutná výborně a pomocí bylinek a jiné zeleniny se dá různě obměňovat. Přidat můžeme i kousek nastrouhaného sýra či na kostičky nakrájenou uzeninu.
Nejlepší recepty na cuketové placky: Smažené, pečené i vylepšené slaninou
Cuketa je velmi oblíbenou a tvárnou zeleninou, ze které se dá při vaření opravdu kouzlit. Jedním z nejoblíbenějších cuketových pokrmů jsou právě nejrůznější placky, karbanátky a zeleninové lívance. Vybrali jsme pro vás 8 skvělých receptů na placky ze samotné cukety, tak doplněné o brambory, mrkev, houby či slaninu. V případě, že se vyhýbáte smažení, máme pro vás i recept na cuketové placičky z trouby, ve fitness verzi a také jeden recept pro vegany.
Jedinečné recepty na lasagne: S mletým masem, špenátem i cuketou
Lasagne - typicky italský pokrm, který se dá připravit na nespočet způsobů. S rajčatovým základem, zapékané s bešamelem či sýrovou omáčkou, s masem i bez. Recepty jsou sice časově náročnější, ale odměnou vám bude pokrm, který opravdu chutná a zasytí. Připravili jsme pro vás 8 variant, ze kterých si určitě vyberete pro sebe tu nej.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena