reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Výborný jablečný koláč

Recept na výborný koláč, se kterým sklidíte úspěch! Jeho základem je křehké máslové těsto, tenké plátky jablek a smetanová omáčka.


  • 4,1

    17×

    4 17
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

krém

na ozdobu

náplň

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 040 hodnocení

Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?

21. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 760 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Bylinky našich babiček aneb jak přírodní cestou utužit své zdraví

21. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 220 hodnocení

Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?

20. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 615 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 802 hodnocení

Kvíz: Znáte historii kuchyňských spotřebičů?

20. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 702 hodnocení

Výborná polévka z pečené mrkve krok za krokem

20. 10. 2020

Postup přípravy

Začneme přípravou těsta. Do mísy vsypeme mouku, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a 30 g cukru. Suroviny zpracujeme v jemné a velmi křehké těsto.
Z těsta vytvoříme kouli a uložíme na 1 hodinu do lednice.

Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Do mísy dáme zbylé 3 žloutky, 50 g cukru a smetanu ke šlehání. Můžeme přidat i vanilkový cukr a vydlabanou dřeň z vanilkového lusku. Smetanovou směs důkladně rozšleháme.

Jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec. Jablka nakrájíme na tenké plátky.

Těsto vyjmeme z lednice a do formy jej pomocí prstů roztáhneme a vyvýšíme do okrajů. Dno těsta propícháme vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 15 minut.

Předpečené těsto vyjmeme z trouby a z vnějšího obvodu začneme klást jablka tak, aby se vždy konec jablečného plátku trochu překrýval. Takto pokračujeme až do středu formy.

Jablka zalijeme smetanovou směsí a posypeme trochou mleté skořice. Jablečný koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dalších 30 minut do zezlátnutí.

Jablečný koláč krájíme na porce až po vychladnutí. Skvěle chutná ke kávě i čaji.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Výborný jablečný koláč

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.