reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Výborná svíčková

Recept na svíčkovou, který si hned oblíbíte.


  • 4,3

    375×

    4,3 375
  • 1 h 30 min

  • 66×

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 828 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 671 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Postup přípravy

Veškerou zeleninu očistíme nebo oloupeme. Nakrájíme ji nadrobno.

V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa (hovězí, vepřové nebo klidně i kuřecí). Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout.

Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme. Nakonec vložíme prohřát maso.

Výbornou svíčkovou podáváme jak jinak než s knedlíkem.

Foto: Thinkstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Výborná svíčková

    Celkový počet komentářů: 82
    • knedlík
      knedlík

      Komentář k receptu Výborná svíčková

      Vařím svíčkovou celkem často a mooc chutná.Špek dávám osmahnout hned k cibuli,Jakmile zesklovatí zelenina,tak dám mouku a pak vše podliji vodou.Bujon a vše jak má být...díky Knedlík

      09.09.2014 20:11:59

    • Jirkem
      Jirkem

      Komentář k receptu Výborná svíčková

      Doporučuji nedávat celý citron, polovina je naprosto dostačující.
      A dát větší množství mrkve a petržele.

      29.04.2014 15:50:09

    • Jaroslav
      Jaroslav

      Svíčková !

      Dobrý den,proč tomu říkáte svíčková když to vedle svíčkový ani neleželo,nezlobte se na mě ale dávat do svíčkový jíšku,to je něco.Jak píše pan Petr předemnou,musíte se učit .

      07.11.2013 19:35:25


    • Vláďa
      Vláďa

      Díky za recept?

      Co je to z recept??? Dnes je to už potřetí, co si moje drahá polovička vyžádala tuto svíčkovou a já zase stojím u plotny! :-D Děkuji moc autorce, jako muž jsem v kuchyni zabodoval, ale sám jsem se postavil k oltáři plotny:)
      Osobně mi taky moc chutná a zkoušel jsem více receptů, ale pro mě výborná!

      30.08.2013 07:53:11

    • Honza54
      Honza54

      Komentář k receptu Výborná svíčková

      Zapomněl jsem... Místo cukru na karamel a barvu stačí použít červenou cibuli místo bílé ;) .

      09.08.2013 20:46:52

    • Honza54
      Honza54

      Komentář k receptu Výborná svíčková

      Omáčka sama o sobě není ve výběru tady zlá, pokud ale čekáte tu typickou vůni a chuť svíčkové, té se nedočkáte. Pokud chcete, pak jen následující dvě věci pozvednou omáčku úplně jinam:
      - i na takhle malou porci citelně navyšte objem zeleniny
      - při smažení cibule k ní přidejte koření, plátky citronu i s kůrou a špek (!!!), bez špeku, citronu a tymiánu prostě není svíčková.

      Jinak dávat dusit maso na plátky (nedejbože jiné než hovězí!) je - nezlobte se - zvířecí. Pokud nechcete zeleninu s masem péct (zcela odlišný postup od popsaného), pak si dopředu uvařte hovězí vcelku (!), ideálně špičku, a poté použijte vývar na ředění omáčky... ano, při dostatku zeleniny se omáčka ředí, nikoliv zahušťuje ;) .

      09.08.2013 20:38:11

      • Jandová
        Jandová

        Re: Komentář k receptu Výborná svíčková

        Zrovna tak je "zvířecí" maso vařit, to se dokonalé chuti svíčkové také nedočkáte. Rovněř bez karamelu to není ono. JInak s vámi souhlasím. Tenhle kulinářský skvost chce čas a kdo to uspěchá, tak má jen parodii na "svíci".

        10.08.2013 09:41:56

      • Sandra Donner
        Sandra Donner

        Re: Komentář k receptu Výborná svíčková

        Mno, jsou přece různé zjednodušené verze receptu. Třeba pro ty, kteří nemají dostatek peněz na kupování šíleně předraženého hovězího tento recept s vepřovou variantou potěší. A znám několik lidí ze svého okolí, kteří hovězí nekupují, protože na něj zkrátka nemají. O surovinách a způsobu zpracování by se dalo také polemizovat, každý člověk má jinou chuť a co nechutná panu (všeumělci a všeznalci)Honzovi, to může chutnat desítkám ostatních lidiček. Všimla jsem si, že u tohoto receptu kibicují a radí jen pánové. S malinko vylepšeními (uzený špek a více zeleniny) bych jí určitě zkusila a byla by určo moc dobrá. Děkuji autorce receptu a rejpalů si nevšímejte...tisíc lidí, tisíc chutí a způsobů příprav.

        05.06.2014 12:14:21

    • vdovaponeznamemvojinovy
      vdovaponeznamemvojinovy

      Komentář k receptu Výborná svíčková

      Děkuji za recept, dá oproti klasické míň práce a je výborná :)

      31.05.2013 12:19:21


    Nalezeno receptů: 82

    Přidat příspěvek k receptu Výborná svíčková

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.