omáčka | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
1 kostka | vývar | |
150 g | máslo | |
200 ml | mléko | |
2 ks | cibule | |
200 ml | smetana | |
600 ml | voda | |
200 g | křen | |
1 lžička | mletý pepř | |
3 lžíce | hladká mouka |
1. Na másle opečeme nadrobno nakrájenou cibulku do zesklovatění. Zasypeme hladkou moukou. Osmahneme a zalijeme vodou s mlékem, do které vložíme kostičku vývaru. Ještě lépe použijeme vývar domácí. Lze použít zeleninový i masový, záleží, co preferujeme. Základ na křenovku povaříme tak kolem 15 minut, aby cibulka změkla. Pokud by někomu vadila, lze použít ponorný mixér. Omáčka bude hladší a krémovější.
2. Nakonec křenovou omáčku zalijeme smetanou na vaření, ochutíme solí a pepřem a povaříme 2 minuty. Vypneme, přidáme nastrouhaný čerstvý křen podle chuti. Pokud máme rádi ostřejší, množství se nebojíme. Lze použít i křen ze sklenice, ten je nutno předem vymačkat a zbavit přebytečné šťávy.
3. Výbornou křenovou omáčku doporučuji podávat s houskovým knedlíkem a uzeným masem.
Tip k přípravě křenové omáčky
Při přípravě omáčky vždy záleží na síle křenu, intenzita štiplavosti je u každého kousku trochu jiná. Někdy vám bude stačit jenom zmíněná polovina množství strouhaného křenu, jindy budete muset použít celou dávku.
Foto: Shutterstock.com
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Videorecept: Koprovka nebo křenovka podle Anny
Mám tu pro vás jeden základ, ze kterého snadno vytvoříte obě varianty. No a to vše bez mouky!!
Autor:Hapys
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena