reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Výborná falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné je na vzhled a chuťově velmi podobná pravé dršťkové polévce. Polévka je od té pravé téměř k nerozeznaní.


  • 3,9

    63×

    3,8 63
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 751 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 987 hodnocení

Videorecept na zdravý oběd: Ledový salát s novými bramborami a kuřecím masem

5. 6. 2020

Bábovka

4,7 1 712 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 801 hodnocení

Jarní recepty našich čtenářů: Který zkusíte vy?

4. 6. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 201 hodnocení

Sezóna jahod je v plném proudu: Připravili jsme pro vás 10 rychlých receptů

3. 6. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 768 hodnocení

Recept na palačinky se smetanovo-jahodovou náplní krok za krokem

2. 6. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 662 hodnocení

Videorecept: Báječné domácí těstoviny s pestem a kuřecím masem

1. 6. 2020

Postup přípravy

Hlívu ústřičnou očistíme a pokrájíme na širší dlouhé pásy. Očištěnou cibuli a čerstvou feferonku pokrájíme na jemno, očištěný česnek pokrájíme nadrobno. Čím bude česneku více, tím bude polévka lepší. Petrželovou nať posekáme nadrobno.

V hrnci na rozehřátém domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli do zesklovatění, přidáme česnek, feferonku, čerstvě mletý černý pepř a krátce orestujeme. Přihodíme hlívu ústřičnou a restujeme do odpaření tekutiny, přisypeme mletou sladkou papriku a necháme ji v horkém tuku úplně rozpustit. Všechno zasypeme hladkou moukou a za usilovného míchání mouku orestujeme.

Zalijeme domácím vývarem z hovězích morkových kostí a rozmícháme dohladka, aby v polévce nebyly žádné hrudky z mouky. Polévku jen jemně osolíme, neboť vývar je slaný dost. Mouka polévku přiměřeně zahustí.

Přidáme lžičku Erős Pista - recept zde. Polévku přivedeme do varu a vaříme na středním plameni, dokud hlíva ústřičná nezměkne - asi 30 minut. Před koncem falešnou dršťkovou polévku výrazně ochutíme drcenou sušenou majoránkou.

Falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné nabereme do talířů, posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí a servírujeme s domácím čerstvě upečeným slaným rohlíkem.

Hlíva ústřičná je jedlá houba, roste na kůře stromů ve velkých trsech. Hlíva je bílé, ocelovomodré, šedofialové, šedohnědé až hnědé barvy lasturovitého tvaru, má široký velký přehnutý klobouk s ostrým okrajem, krátký poměrně tuhý dřík, dužina je šťavnatá, lupeny jsou úzké a husté, vějířovitě se sbíhají k dříku. Hlíva je bez vůně, ale má lahodnou chuť. Hlíva roste na kmenech stromů od října do března.

Tato polévka je požehnáním pro ty, kteří pravé dršťky nemají rádi, i ty, kteří mají rádi pravou dršťkovou. Polévka samotná má výraznou a pikantní chuť, vřele doporučuji vyzkoušet.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Výborná falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.