1 ks | cibule | |
1 kg | dýně | |
1 l | zeleninový nebo kuřecí vývar | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
1 lžíce | olej | |
podle chuti | ||
0 - | sůl | |
0 - | kari koření | |
0 - | sladká smetana | |
0 - | mletý černý pepř | |
na ozdobu | ||
1 hrst | bazalka | |
0 - | kyselá smetana | |
1 hrst | čerstvá pažitka |
1. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a zalijeme vývarem. Necháme 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne.
2. Po uvaření polévku odstavíme a necháme vychladnout. Dýňovou polévku rozmixujeme a ochutíme pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáme zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříme.
3. Výbornou dýňovou polévku podáváme se lžičkou kyselé smetany a na talířku zdobíme čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.
!TIP k podávání
Polévku můžeme doplnit do křupava opečenými krutony z bílého pečiva. Skvěle chutná i s opraženými dýňovými semínky a kapáním z dýňového oleje. Pro ještě intenzivnější chuť doplníme domácí slanou granolou.
Foto: Pixabay.com
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Recept na špagety s dýňovou omáčkou krok za krokem
Dýňová omáčka není zcela běžná. Její jemná chuť se ale k těstovinám skvěle hodí. Pokud rádi zkoušíte nové chutě, jistě si na tomto pokrmu pochutnáte.
Autor:Lentylka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena