Koleno a nožku řádně očistíme (vařící vodou slijeme a malým ostrým nožem oškrábeme). Kořenovou zeleninu (použijeme větší kousky) řádně očistíme a rozkrojíme napůl. Cibuli a česnek necháme v celku. To vše dáme do tlakového hrnce, přidáme ostatní ingredience a zalijeme vodou tak, aby vše bylo ponořené. Dáme vařit. Vaříme na slabém ohni 1,5 - 2 hodiny. Maso musí odpadat od kosti.
Po uvaření základu na domácí huspeninu vyndáme všechny suroviny a rozdělíme, kůži zvlášť, libové maso a zeleninu, v hrnci zůstane vývar. Odstraníme celý pepř, nové koření a bobkový list. Pozor, ve vývaru můžou být kousky kostí! Zeleninu přebereme a můžeme použít na dekoraci.
Vybereme libové maso a srdce, vložíme do dortové formy, doplníme zeleninou. Zbývající suroviny včetně zeleniny pomeleme a zamícháme do vývaru z masa, podle potřeby dochutíme. Pokud bude zelenina úplně rozvařená, doporučuji si uvařit novou zeleninu ve slané vodě. Tuto směs na domácí huspeninu nalijeme do připravené formy s masem a necháme zatuhnout.
Po vychladnutí sulc vyklopíme a podáváme s octem a nadrobno nakrájenou cibulí s chlebem. Z tohoto množství surovin uděláme jednu středně velkou dortovou formu výborné domácí huspeniny.