Zapékané brambory, které se nezdají, ale chutnají skvěle!
2 ks | vejce |
3 kg | brambory |
1 kg | cibule |
1 ks | pórek |
500 ml | sladká smetana |
100 g | strouhaný sýr |
2 balíčky | plátkový sýr |
250 ml | kečup sladký |
2 balíčky | salám junior |
2 balíčky | salám gothaj |
podle chuti | |
---|---|
koření |
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Čím tenčí kolečka, tím rychleji budou. Rozdělíme je na 3 části. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a pórek rozdělíme na poloviny. Tvrdý sýr nastrouháme. Připravíme si strouhaný sýr, plátkový sýr, plátkový Gothaj, plátkový Junior, strouhaný sýr, koření a sůl, plus přidáme podle chuti, co máte rádi - zeleninu, trochu klobásky. Do pekáče dáme trochu sádla nebo oleje, vymažeme a vysypeme strouhankou a po celém dnu pekáče tvoříme vrstvy: 1. vrstva: Třetina krájených brambor, které osolíme a lehce posypeme červenou paprikou a kmínem. Ale záleží na tom, co máte rádi, občas dávám i provensálské, ale i grilovací. 2. vrstva: Polovina cibule a polovina pórku. 3. vrstva: Všechen plátkový gothaj, polovina plátkového sýra. 4. vrstva: Druhá třetina nakrájených brambor, sůl a koření. 5. vrstva: Druhá polovina cibule a pórku. 6. vrstva: Všechen plátkový Junior, zbytek plátkového sýru. 7. vrstva: Zbytek brambor, které osolíme a okořeníme a posypeme strouhaným sýrem. To vše zalijeme sladkou smetanou rozmixovanou s dvěma vejci a kečupem (dávám cca 250ml) a dáme do vyhřáté trouby. Vrstvené brambory je třeba péct zvolna, asi na 170 °C tak hodinu a půl, jinak nebudou uprostřed propečené. Ale jen orientačně, každý kolečka brambor krájí jinak a ne všechny trouby pečou stejně, takže doporučuji hlídat. Vrstvené zapékané brambory podáváme ihned.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky
Dlouholetý šéfkuchař Café Colore Luboš Leopold radí, jak udělat co nejchutnější šťouchané brambory. Stačí máslo, šalotka a brambory, které vám zbyly například z přípravy salátu.
autor An2nA
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena