reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Voňavý trdelník

Trdelník je tradiční sladké pečivo z kynutého těsta, které se navine na trdlo, obalí v oříšcích s cukrem a skořicí a upeče. Vnitřek trdelníku je dutý s lehkou měkkou úzkou střídkou a povrch křupavý.


  • 3,4

    17×

    3,3 17
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na obalení

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Postup přípravy

Do mísy robota prosejeme mouku, promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vykynout kvásek.

Když kvásek vykyne, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, vejce, rozpuštěné máslo a vymísíme pomocí mísících háků na hladké tužší těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout - asi 2 hodiny.

Když těsto kyne, zabalíme dřevěný váleček na válení těsta do alobalu. V mixéru rozdrtíme na hrubo kostkový cukr a vlašské ořechy. Směs smícháme s mletou skořicí a rozprostřeme rovnoměrně na plech s pečícím papírem. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku, rozdělíme nožem na polovinu a každou polovinu těsta rozválíme dlaněmi na dlouhý váleček o tloušťce našeho palce.

Naše trdlo - váleček v alobalu potřeme tenkou vrstvou rozpuštěného másla, aby se těsto nepřilepilo na alobal a spirálovitě těsně vedle sebe navineme válečky těsta, válečkem ještě několikrát zlehka přejedeme těstem po desce, čímž se těsto na válečku trochu zploští a lépeí spojí a přilehne na obalený váleček. Těsto necháme ještě 20 minut kynout a potřeme dokola po celé ploše rozšlehaným vejcem, potom obalíme ve směsi ořechů, cukru a skořice.

Obalené těsto na válečku položíme na formu na biskupský chlebíček anebo nad hlubší pekáč a vložíme péct do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme asi 30 minut do červena, až cukr na povrchu nezačne karamelizovat a opečou se drcené ořechy, přitom váleček každých 10 minut o něco pootočíme, aby se rovnoměrně opekl celý povrch. Během pečení kuchyně nádherně rozvoní po vanilce, karamelu a skořici.

Upečený trdelník vybereme z trouby, ještě za horka stáhneme z válečku a necháme vychladnout na mřížce. Vychladlý trdelník ostrým nožem pokrájíme v místě spirálovitých prstenců na jednotlivé porce, které dáme na podnos. Kdo chce, může ještě posypat povrch cukrem moučka.

Voňavý trdelník servírujeme k černé kávě, kakau nebo čaji. Trdelník je vlastně obyčejné sladké kynuté těsto různě ochucené, uvnitř duté s úzkou vrstvou měkkého nadýchaného těsta pod křupavým karamelovo-ořechovým povrchem se skořicí. Trdelník je úžasně chutný a voňavý.

V historii je první zmínka o trdelníku už z roku 1450, ale známým a oblíbeným se stal v 18. století. Původ tohoto sladkého pečiva je v Transylvánii v Sedmihradsku, kde se už pekl namotaný v pásech na dřevěném trdle za stálého otáčení nad otevřeným ohništěm z dřevěného uhlí, tímto způsobem se peče dodnes, chuť pečeného nad ohništěm je typická a neopakovatelná.

Trdelník se rozšířil odtud do celého Maďarska, Vídně, Skalice na Slovensku nebo na Moravu a jinam. Dnes se trdelník peče po celém světě. EU uznala trdelník jako tradiční maďarské pečivo a ještě trdelník z města Skalice.

Název pečiva je od trdla, na kterém se peče. Lidé jsou velmi vynalézaví, dnes ho pečou na kovovém válečku, na prázdných pivních plechovkách, dokonce na prázdných a obalených trubičkách od toaletního papíru. Pečou se v peci, nad ohništěm, v troubě, na grilu a podobně.

Původním ochucením povrchu trdelníku byl pouze horký karamel z cukru, postupně přibyly vlašské ořechy, skořice, kokosový ořech a jiné. Do těsta se později přidala i vanilka a strouhaná citronová kůra.

Moderní verze už jsou známe tím, že upečený trdelník se plní různými náplněmi (i zmrzlinou). Takovou pozdější obdobou je rakouská Shaumrolle - plněné lístkové pečivo s bílkovou pěnou, lidově nazývané šamrolky nebo kremrole.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Voňavý trdelník

    Celkový počet komentářů: 1

    • Helena
      Helena

      Na obalených skleničkách alobalem mi to vůbec nedrželo, musela jsem z toho uplést " houstičky " , byly výborné.

      13.02.2020 22:21:58


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Voňavý trdelník

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.