reklama
hledat uživatel
       

Voňavý hubník

Hubník je velmi chutné, voňavé a levné tradiční jídlo české kuchyně, které má mnoho regionálních variant z různých čerstvých nebo sušených hub a všechny varianty jsou úžasně dobré.


  • 2,7

    14×

    2,7 14
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Sušené houby namočíme do teplé vody na 30 minut. Čerstvé houby očistíme a pokrájíme na malé kousky. Včerejší rohlíky pokrájíme na kostky a necháme volně proschnout.

Do nádoby nalijeme studené mléko, osolíme a pořádně rozšleháme s celými vejci. Dvě třetiny této směsi zalijeme na pokrájené rohlíky a opatrně promícháme, abychom kostky rohlíků nepolámali a necháme je nasáknout mlékem s vejci, než připravíme ostatní.

Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno a očištěný česnek pokrájíme na malé kostky. Omytou čerstvou petrželovou nať posekáme nadrobno. Domácí masitou uzenou slaninu pokrájíme na kostky. Pekáč na hrubo vymažeme domácím vepřovým sádlem.

V pánvi na rozehřátém sádle orestujeme uzenou slaninu a cibuli do sklovita, krátce opražíme česnek, necháme ho jen pěkně rozvonět (asi 1 minutu). Sušené houby scedíme od vody, ve které byly namočené, pokrájíme je na malé kousky, přidáme k cibuli s uzenou slaninou a restujeme je doměkka za občasného podlití vodou z namočení hub.

Čerstvé houby změknou dříve, sušené houby je potřeba restovat déle. Když jsou houby měkké, směs jemně osolíme a výrazně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, promícháme a necháme úplně vychladnout.

K pokrájeným rohlíkům přidáme vychladlé houby s cibulí, uzenou slaninou a česnekem, přidáme posekanou petrželovou nať, přilijeme zbylou třetinu mléka s vejci, opět promícháme a necháme odpočívat ještě 30 minut, aby tekutina dobře vsákla a propojily se všechny chutě.

Připravenou směs rozetřeme do pekáče vymazaného sádlem, povrch pěkně uhladíme a přidáme na vrch ještě několik lžic domácího vepřového sádla. Hubník pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 45 až 50 minut, dokud povrch nebude pěkně do červena a do křupava. Upečený hubník vybereme a pokrájíme na kostky anebo na plátky či jiné tvary.

Voňavý hubník podáváme teplý, výborně však chutná i studený. V zimě servírujeme za tepla s domácími nakládanými sladkokyselými okurkami anebo domácí čalamádou či sudovým kvašeným zelím. V létě za tepla i za studena s čerstvým rajčatovým salátem s cibulí anebo sezónní zeleninou.

Hubník je velmi chutné jídlo českých horalů, přitom tradičně se podává jako typické vánoční jídlo, ale připravuje se i po celý rok. Z čerstvých hub se připravuje v sezóně, používají se lesní houby a jejich směsi, jednotlivé regiony se liší v kořenění hubníku a v jeho přípravě.

Pokud se použijí sušené houby, namočí se až na celou noc, někde je nejprve povaří, scedí a potom pokrájí a přidají do hubníku. Houby se po namočení v teplé vodě scedí, pokrájí, restují na tuku do změknutí a poté přidají do hubníku. Někde se hubník připravuje s česnekem, jinde bez česneku, uzená slanina se přidává jen v některých regionech, zásadně se připravují na domácím vepřovém sádle, protože na sádle mají houby totiž nejlepší chuť.

Voňavý hubnik - jde původně o laciné jídlo chudých českých horalů, ale je tak úžasně voňavé a chutné, že se rozšířilo široko daleko, původně se připravovalo tradičně jen na Vánoce, dnes už celoročně. V mém receptu jsem použila pravé hřiby (sušené dubáky a sušené suchohřiby).

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Voňavý hubník

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.