reklama
hledat uživatel
       

Voňavá vánočka

Vánočka by neměla na žádném svátečním stole chybět.


  • 3,1

    158×

    3 158
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 791 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 013 hodnocení

Připravte se na další vlnu veder: Míchané drinky a osvěžující sorbety vás nakopnou

5. 8. 2020

Bábovka

4,7 1 741 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 829 hodnocení

Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!

4. 8. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 141 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 208 hodnocení

Inspirováno Itálií: Slaný koláč Caprese krok za krokem

3. 8. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 607 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 784 hodnocení

Dezert na neděli: Borůvkové domácí tiramisu krok za krokem

2. 8. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 292 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 677 hodnocení

Tip na víkend: Nadýchaná borůvková bábovka s jogurtovou polevou

31. 7. 2020

Postup přípravy

Do misky rozdrobíme droždí, vmícháme lžíci cukru, 5 lžic vlažného mléka, lžíci mouky a rozmícháme na hladkou kašičku, kterou necháme v teple vykynout.

Máslo utřeme se zbylým cukrem, vmícháme vzešlý kvásek, žloutky a prosátou mouku se špetkou soli. Přisypeme vanilkový cukr a po částech přilijeme vlažné mléko. V míse vypracujeme vařečkou tužší těsto, které přendáme na pomoučněný vál a znovu dobře propracujeme. Nakonec zapracujeme rozinky a jemně usekané mandle.

Hladké lesklé těsto dáme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme alespoň 4 hodiny kynout. Během kynutí těsto občas prohněteme.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných dílů, vyválíme na úzké válečky a upleteme vánočku. První cop ze 4 pramenů, prostřední ze 3 a vrchní ze 2 válečků. Naskládáme na sebe, konce upevníme dospod a vpíchneme špejle pro udržení tvaru.

Na plechu necháme vánočku ještě asi 1/2 hodiny vykynout. Poté ji potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme sekanými mandlemi a dáme do předehřáté trouby na 200°C péct. Po 15 minutách teplotu zmírníme na 175°C a dopečeme ještě 45 minut. Pokud se vánočka z vrchu připéká, přikryjeme ji alobalem.

Voňavou vánočku podáváme sypanou moučkovým cukrem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Voňavá vánočka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.