reklama
hledat uživatel
       

Voňavá vánočka

Vánočka by neměla na žádném svátečním stole chybět.


  • 3,1

    158×

    3 158
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Do misky rozdrobíme droždí, vmícháme lžíci cukru, 5 lžic vlažného mléka, lžíci mouky a rozmícháme na hladkou kašičku, kterou necháme v teple vykynout.

Máslo utřeme se zbylým cukrem, vmícháme vzešlý kvásek, žloutky a prosátou mouku se špetkou soli. Přisypeme vanilkový cukr a po částech přilijeme vlažné mléko. V míse vypracujeme vařečkou tužší těsto, které přendáme na pomoučněný vál a znovu dobře propracujeme. Nakonec zapracujeme rozinky a jemně usekané mandle.

Hladké lesklé těsto dáme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme alespoň 4 hodiny kynout. Během kynutí těsto občas prohněteme.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných dílů, vyválíme na úzké válečky a upleteme vánočku. První cop ze 4 pramenů, prostřední ze 3 a vrchní ze 2 válečků. Naskládáme na sebe, konce upevníme dospod a vpíchneme špejle pro udržení tvaru.

Na plechu necháme vánočku ještě asi 1/2 hodiny vykynout. Poté ji potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme sekanými mandlemi a dáme do předehřáté trouby na 200°C péct. Po 15 minutách teplotu zmírníme na 175°C a dopečeme ještě 45 minut. Pokud se vánočka z vrchu připéká, přikryjeme ji alobalem.

Voňavou vánočku podáváme sypanou moučkovým cukrem.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Voňavá vánočka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.