reklama
hledat uživatel
       

Vlašský salát

Kdo by neznal tradiční český vlašák! A pozor, pravý vlašák je bez vajíček.


  • 2,9

    865×

    2,8 865
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka, po uvaření scedíme a necháme vychladnout. Sterilované okurky slijeme z nálevu a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a také nakrájíme na kostičky.

Brambory vsypeme do větší mísy, přidáme uvařenou mrkev a celer, okurky, scezený hrášek a šunku nakrájenou na nudličky. Vlašský salát osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nakonec doplníme majonézou, plnotučnou hořčicí, špetkou cukru, trochou worcesterové omáčky a podle hustoty vlašského salátu i nálevem z okurek.

Vlašský salát podáváme s pečivem, hodí se na přípravu chlebíčků, obložených mís apod.

Foto: Vojtěch Leman

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Vlašský salát

    Celkový počet komentářů: 14
    • Pavel Fousek
      Pavel Fousek

      Vlasak me sytil na vojne po 2 roky +cofola +arasidove oplatky ....dnes si ho delam sam na silvestra porad chutna tak jako 1969-1971

      31.12.2016 00:45:32

    • kaca01
      kaca01

      Delala jsem ho a je vynikajici....a brambory se muzou klidne nahrubo nastrouhat,je pak jemny...

      03.04.2013 12:59:55

    • Jenda, prof.kuchar v.v.
      Jenda, prof.kuchar v.v.

      vlasky salat dle normy

      Jsem velice potesen, ze se zde ozval konecne kuchar, ktery se obraci na CSN (normy). Mohu kazdeho ujistit, ze jsem vzdy v prvotridnich hotelich varil se svym tymem kucharu ( a hodne se jich u mne vyucilo!) presne a prisne z vyberoveho materialu a to dle NOREM a PREDPISU. Vahy byly vzdy prede mnou. Kdyby lide znali zakladni NORMY, dle kterych se michal vlassky salat, ktery v Bratislave, Kosicich, Pardubicich, Plzni atd. vzdy musel chutnat stejne, tak tady lide se nebudou zesmesnovat placanim blbosti, kravin a nebudou tady carovat blafy, zvagly a blivance a prestanou kecat nesmysly! Kniha norem studene kuchyne z roku 1962 je u profesionalu stale vysoce hodnoceny soubor receptu, ktery predci kdejakou kucharskou knihu soucasne doby. Jedno je ovsem i pro profeesionalniho kuchare zavazne : pri vareni pouzivejte kvalitni material,, VAHY a NORMY!!!

      19.11.2011 02:30:01

      • Lucie
        Lucie

        Re: vlasky salat dle normy

        navíc, když si tu knihu otevřete, tak já tam vidím celkem 6 receptů na Vlašský salát a ve všech je jednou ze surovin i brambora......

        30.12.2011 11:09:09

      • jezzina
        jezzina

        Re: vlasky salat dle normy

        kvalitní suroviny, váhy, normy. díky, díky, díky za ta slova. a já bych ještě doplnila - dodržování technologické kázně. k výběru surovin na vlašák: za sociku v něm nebyl gothaj ale salám šunkový. a také velmi záleží na majonéze - z hotových majonez současné doby na mém jazyku obstála jen poličanka (snad jediná není slizká emulgáty, a nebo jen trochu), ale přesto je lepší připravit si majonézu vlastní - a rovněž poctivou, žádné "odlehčování" a nastavování, jen žloutky a olej. vlašáku zdar. jez

        30.05.2013 10:40:58

      • Maroš z Bratislavy
        Maroš z Bratislavy

        Re: vlasky salat dle normy

        Vážený pán Jenda! Po dlhšej dobe som si povedal že poteším syna a vyrobím aj pre neho Vlašský šalát chuťovo čo najbližie kvalite ktorú sme poznali po celom Česko-Slovensku. A dúfam, teším sa že zažije znovu polahodu pri konzumácii. Pre istotu som sa pozrel na Internet či nájdem lepšiu receptúru akú som poznal od mojej mamičky a jej priateliek. Náhodou som natrafil na Váš príspevok a plne s ním súhlasím. Vlastnil som knižku ktorú spomínate nie ako kuchár ale syn odborníka na danú tému. Samozrejme som ju požičal a viac nevidel. A roky dúfam že si nájdem čas a niekde si ju s knižnice či od kuchára požičiam poctivo naskenujem a tak. K téme o Vlašáku poviem že šaláty ktoré sme konzumovali za socíku V Aši či Košiciach nemali chybu! Rád by som Vám poslal receptúru z vtedajšieho Prešporku, Pressburgu, ktorú naše mamičky, susedky radi označovali ako Vlašský šalát
        Srdečne pozdravujem
        Maroš
        PS: Vlašský šalát – od omamy, od babičky z Prešporku (1912)
        300g parízeru, 3 vajcia, 3 lyžice horčice, 3 kyslé uhorky, 2 lyžice octu, 2 lyžice bravčovej masti, 2 riadne zozmágané paradajky, 2 cibule, 100g čerstvo obareného hrášku, 0,5 lyžičky čípeš papriky, 2 špičky noža soli.
        Ocot, masť, paradajky, horčicu, štípeš papriku dobre zmiešaj. Daj zovrieť na sporák a odlož na chladné miesto.
        Do misky nadrobno nakrájaj salámu, natvrdo uvarené vajcia, uhorky, hrášok, nadrobno nasekanú cibuľu. Môžeš aj pridať 2 dl smotany – nemusíš ! Riadne premiešaj z nálevom a daj do ľadničky.
        Ten sós móžeš zduplikovať (2x toľko!) k tej hromade parízeru (točenej salámy) Podávaj s rožkami alebo kajzerkami (houskami).

        10.02.2015 17:39:59

    • Petr
      Petr

      Ten recept je sice trochu zmateně napsanej a je v něm navíc cibule a lák z okurek tam taky nepatří ale jinak je vše jak má být.
      Chutí je hodně podobný tomu co jsme kdysi kupovali 10dKg za 2,5Kčs. Ale spíš je o něco lepší :-)
      Doporučuji napřed vyzkoušet a potom teprve hanit...
      Mimochodem, takto je uveden recept i ve starých Normách studené kuchyně (samozdřejmě bez té cibule a láku).
      Tak by mě Jendo zajímalo jak ho děláš ty, protože jsem na netu opravdu už viděl různé zpatlaniny s tímto názvem...

      12.06.2011 01:55:54

    • olly
      olly

      kdo ti poradil tento nesmysl? to neni vlasak, ale bramboovy salat.

      22.07.2010 18:48:54

      • Anonymus
        Anonymus

        Přečtěte si nějaké recepty co se používají a používaly ve studené kuchyni v lahůdkách a nebo ve veřejném stravování a neplácej zbytečně pyskem. To platí i pro Ondru, který tvrdí, že do vlašáku nepatří steril. hrášek. Lidi kam na tyto nesmysly chodíte. Ono se asi není čemu divit, když se dívám co jsou dneska schopni pozřít a co je vydáváno např. i za Vlašský salát (kyselé, nevalné chuti a vzezření a jak pravil důstojník v Baronech ani prasata kyselé nežerou.)

        02.11.2012 19:23:30

    Nalezeno receptů: 14
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Vlašský salát

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.