reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Vláčný smetanový dort s ovocem

Recept na lehký, vláčný a jednoduchý dort, po kterém se zaručeně zapráší.


  • 2,8

    2,7 9
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

krém

na potření

podle chuti

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 750 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 987 hodnocení

Jarní recepty našich čtenářů: Který zkusíte vy?

4. 6. 2020

Bábovka

4,7 1 710 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 801 hodnocení

Sezóna jahod je v plném proudu: Připravili jsme pro vás 10 rychlých receptů

3. 6. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 201 hodnocení

Recept na palačinky se smetanovo-jahodovou náplní krok za krokem

2. 6. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 768 hodnocení

Videorecept: Báječné domácí těstoviny s pestem a kuřecím masem

1. 6. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 661 hodnocení

Jak využít voňavý kopr v kuchyni?

1. 6. 2020

Postup přípravy

Ingredience jsou připraveny na dvoupatrový dort, spodní patro o průměru cca 24 cm a horní cca 15 cm, ale lze použít i na dort jednopatrový o průměru 28 cm.
Zapneme troubu a necháme předehřívat na 175 °C. Dortovou formu/formy vyložíme na dně pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Vrhneme se na přípravu korpusu. Rozdělíme si žloutky a bílky zvlášť. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do pěny, přimícháme vodu, olej, mouku, prášek do pečiva a důkladně promícháme. Poté z bílků a malé špetky soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do žloutkového těsta.

Těsto nalijeme do formy/forem a pečeme cca 30 minut na 175 °C. Jakmile je korpus upečený, necháme ho cca 10 minut chladnout ve formách, poté opatrně ořežeme podél boků formy, kdyby náhodou zůstal někde přichycený, vyndáme z forem a necháme zcela vychladnout, ideálně na mřížce.

Připravíme si náplň: Do vychlazené šlehačky vysypeme ztužovač a šlehačku dostatečně vyšleháme. Poté přimícháme tvaroh rozmíchaný s vanilkovým cukrem a případně trochou cukru krupice (podle chuti).

Vychladlý korpus rozkrájíme vždy každé patro na tři stejně vysoké vrstvy. Každou vrstvu shora pokapeme cca 2 - 3 lžícemi mléka, aby byl korpus co nejvláčnější a skládáme vrstvy na sebe. Mlékem pokapaný korpus namažeme tenkou vrstvou marmelády, na ni dáme bohatou vrstvu šlehačkového krému a posypeme ovocem (maliny, borůvky, hroznové víno, kiwi), položíme další vrstvu korpusu a takto pokračujeme až do konce tak, aby nám zůstalo dostatek krému na potření celého dortu na závěr. Jakmile máme dort rovnoměrně potřený zbývajícím krémem, poklademe jej zbývajícím ovocem na ozdobu. Lze použít např. špejle, na které ovoce napícháme tak, aby špejle nebyly vidět a ovoce vypadalo hezky naaranžované a drželo na sobě.

Vláčný smetanový dort s ovocem dáme vychladit do lednice (nejlépe přes noc).

Tip: Aby byl dort ještě zajímavější, lze použít např. potravinářské barvivo. Já dala červené barvivo před pečením přímo do těsta korpusu a udělal hezkou růžovou barvu (do kontrastu s bílým krémem).

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Vláčný smetanový dort s ovocem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.