reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Vláčný medovník

Sváteční recept na klasický medový dort s máslovým a smetanovým krémem. Dobře odležený medovník je nejlepší.


  • 5,0

    5 2
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň 1

náplň 2

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 549 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 817 hodnocení

Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

23. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 536 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Postup přípravy

Všechny přísady na těsto (kromě mouky) dáme do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání zahříváme, až se směs začne vařit, hmota zhnědne, zkaramelizuje a budou se tvořit bublinky. Potom přidáme větší část mouky a opatrně ji do těsta vmícháme.

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a zbylou mouku zapracujeme rukama. Těsto rozdělíme na 6 - 7 dílů a vyválíme z nich asi 3 mm silné pláty, které si odměříme třeba pomocí pokličky, ať máme později všechny stejně velké, ale okraje odřezáváme až po upečení, ještě je použijeme.

Placky dáme na plech s pečicím papírem a propícháme, aby se nenafukovaly. Jednotlivé placky na medovník pečeme asi 3 minuty při 170 °C. Z upečených placek vykrájíme stejné tvary a odřezky nastrouháme a dáme stranou. Všechny pláty z obou stran potřeme vychladlou uvařenou kávou, aby byly vláčně. Bez kávy by byl celý medovník suchý.

Máslo vyšleháme a postupně přidáváme slazené mléko. Krémem potřeme jednu placku, posypeme nasekanými ořechy, přiklopíme další plackou, pomažeme zakysanou smetanou a takto pokračujeme do konce. Nakonec celý medovník pomažeme máslovým krémem, posypeme drtí z odřezků smíchanou se zbylými ořechy a nahoře i po stranách přitiskneme do krému.

Medovník necháme 2 - 3 dny uležet, poté je medovník vynikajícím dezertem, nebo i dortem k narozeninám. Pokud chcete medovník potahovat, nepoužívejte strouhané odřezky, ale jen potřený dort přes noc vychlaďte a druhý den potáhněte potahovací hmotou.

Vláčný medovník podáváme jako vynikající dort k různým svátečním příležitostem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Vláčný medovník

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.