Višňový dort

1 hod | moučník | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 2915x
Recept na lehký letní dort, který ozdobí každou letní oslavu. Dá se udělat i zimní varianta, kdy se piškot udělá čokoládový.
Okomentuj recept jako první
Uvařil jsem to (Recept vařili 2 lidé)


Postup přípravy receptu

Připravíme si piškot. Rzdělíme bílky a žloutky, do kterých nasypeme cukr, doporučuji 3/4 cukru do bílků a 1/4 cukru do žloutků. Nejdříve vyšleháme bílky do tuha, s přidáním cukru do bílků se nemusíme bát, že sníh spadne. Poté našleháme žloutky a opatrně je vmícháme do bílků. Ano, obyčejně se to dělá obráceně, ale věřte mi. Připravenou hladkou mouku se lžičkou sody nebo prášku do pečiva přimícháme také do bílků (tak na 5x). Doporučuju mouku prosít, ale pokud ne, tak se nic nestane. Pokud nemáme prášek do pečiva, dáme o jedno vajíčko navíc. Těsto na piškot opatrně smícháme a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy.

Připravíme si krém. Zavařené višně slijeme a necháme okapat. Šťávu dolijeme do půl litru a uvaříme pudink. Pudink bude velmi hustý a není potřeba jej moc doslazovat, ale doporučuji zasypat lžičkou krystalu, aby se při chladnutí neudělala krusta. Višně vypeckujeme a nakrájíme na kousky, které vmícháme do vychladlého pudinku. Krém je takto hotový.

Dále se vrhneme na přípravu směsi na potření. Vyšleháme šlehačku s trochou cukru a ztužovačem. Pokud nemáme ztužovač, doporučuji ke konci šlehání přidat 2 velké lžíce tučného tvarohu. Přidáme lžíci cukru a zakysanou smetanu. Poté už nešleháme, jenom promícháme.

Upečený a vychladlý piškot nakrájíme na tři pláty a postupně je namažeme krémem. Poskládáme do sebe, jednotlivé pláty přitlačíme k sobě a potřeme šlehačkou. I když bude šlehačky zdánlivě hodně, dáme ji tam všechnu. Těsto si nasaje vlhkost.

Takto připravený višňový dort dáme chladit, je lepší dělat dort den před konzumací, lépe se spojí. Nahoru doporučuji nasypat nějaké barevné cukrářské ozdoby, jde vyskládat i jméno oslavence a přidat čerstvé višně na ozdobu podle fantazie.

Višňový dort nevydrží déle jak den. Nezkazí se, ale sní se.

Kocivava autor receptu:

Višňový dort

Počet přidaných receptů: 7

Ingredience

na porcí


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Višňový dort

Přidat příspěvek k receptu Višňový dort
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.




přidat nový recept