reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Vepřový tokáň s houbami

Tokáň je tradiční recept maďarské kuchyně, který je typický krájením masa na delší proužky, dušenými na cibuli s dalšími ingrediencemi a má méně šťávy než guláš. Často je pikantní a vždy velmi chutný.


  • 2,2

    13×

    2,2 13
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 547 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Postup přípravy

Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a pokrájíme na řízky o šířce 1 cm. Řízky pokrájíme na proužky dlouhé asi 5 cm a široké asi 1 cm a necháme odpočívat. Zatím pokrájíme očištěnou cibuli na malé kostky, čerstvou feferonku na jemno, omytou zelenou papriku a rajčata pokrájíme na proužky. Domácí uzenou slaninu pokrájíme také na proužky. Čerstvé žampiony očistíme jen vlhkým hadříčkem a neloupeme, aby se zachovala jejich výborná chuť. Menší žampiony ponecháme v celku, větší překrojíme na polovinu. Začátek přípravy tokáně je vždy o krájení.

V hrnci na lžíci rozehřátého domácího vepřového sádla opečeme feferonku a uzenou slaninu. Na slanině orestujeme cibuli téměř do hněda a přihodíme proužky masa, které zprudka opékáme za stálého míchání, dokud se na povrchu neudělá tenká kůrčička. Podle chuti osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Maso podlijeme malým množstvím horké vody anebo domácího vývaru z kostí - žádný bujon z kostky! Přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka za občasného promíchání a podlévání tekutinou.

Když je maso téměř měkké, přidáme zelenou papriku a rajčata. Dusíme, až je zelenina al dente, tehdy přidáme žampiony a posypeme mletou sladkou paprikou a za stálého míchání vydusíme až skoro na tuk. Trochu podlijeme tekutinou a tokáň dovaříme. Tokáň můžeme ještě nechat krátce projít varem s malým množstvím sladké smetany.

Vepřový tokáň s houbami nabereme na talíře a servírujeme s dušenou rýží nebo domácími haluškami, vhodné jsou i vařené těstoviny podle vlastního výběru. Jde o velmi chutné a jemně pikantní jídlo s uzenou chutí po slanině. Tokáň má v závěru málo husté šťávy se šťavnatým masem. Šťávy má být méně jako při guláši a vyznačuje se přidáním zeleniny a hub.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Vepřový tokáň s houbami

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.