reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Vepřové sádlo a škvarky

Česká klasika! Kdo by neměl rád čerstvý chléb namazaný sádlem a posypaný pažitkou nebo cibulkou.


  • 3,0

    874×

    2,9 874
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Sádlo nejprve nařežeme na pruhy. Pokud má sádlo kůži, položíme ho kůží na prkénko a delším ostrým nožem zakrojíme do sádla až na kůži a tahem oddělujeme sádlo od kůže. Potom sádlo nakrájíme na kostky veliké asi 2 cm.

Nakrájené sádlo vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou, aby se na začátku škvaření nepřipálilo, a za občasného míchání zvolna zahříváme a škvaříme. Když sádlo přestává pěnit a škvarky se lehce zabarvují dorůžova, sádlo opatrně slijeme nebo procedíme do připravené nádoby. Malé množství tuku necháme a škvarky v něm doškvaříme dočervena.

Škvarky pak scedíme, případně trochu vymačkáme, aby se zbavili přebytečného tuku. Podle chuti můžeme škvarky ochutit nejen solí a pepřem, ale také česnekem.

Foto: Vojtech Leman

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Vepřové sádlo a škvarky

    Celkový počet komentářů: 4
    • Blanka
      Blanka

      Komentář k receptu Vepřové sádlo a škvarky

      Já to dělám tak jako moje babička : hned na začátku škvaření podliji sádlo mlékem cca 1dcl na kg. sádla tím docílím,že se sádlo nepřipaluje a začína se pozvolna škvařit a tak zároveň získávají škvarky zlatavou barvu.Mléko na konci já absolutně ne!!

      04.09.2018 12:53:04

    • Jirka
      Jirka

      Dochucené škvarky

      Asi uprostřed škvaření sliji část sádla a pro vylepšení chuti zbylé sádlo se škvarky mírně "osolím" Podravkou a doškvařím. Trocha mléka na konci vše jenom vylepší.
      a máme výborné mazání na (měkký) chléb - případně posypat jemně nasekanou cibulí....

      07.12.2011 18:21:19

    • Evick
      Evick

      Jen přidáváme na konec trochu mléka na barvu.

      11.01.2010 13:29:42


    • Red-x
      Red-x

      to je dobrota

      10.05.2007 14:22:00

    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Vepřové sádlo a škvarky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.