reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Vepřové sádlo a škvarky

Česká klasika! Kdo by neměl rád čerstvý chléb namazaný sádlem a posypaný pažitkou nebo cibulkou.


  • 3,0

    874×

    2,9 874
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 828 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 671 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Postup přípravy

Sádlo nejprve nařežeme na pruhy. Pokud má sádlo kůži, položíme ho kůží na prkénko a delším ostrým nožem zakrojíme do sádla až na kůži a tahem oddělujeme sádlo od kůže. Potom sádlo nakrájíme na kostky veliké asi 2 cm.

Nakrájené sádlo vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou, aby se na začátku škvaření nepřipálilo, a za občasného míchání zvolna zahříváme a škvaříme. Když sádlo přestává pěnit a škvarky se lehce zabarvují dorůžova, sádlo opatrně slijeme nebo procedíme do připravené nádoby. Malé množství tuku necháme a škvarky v něm doškvaříme dočervena.

Škvarky pak scedíme, případně trochu vymačkáme, aby se zbavili přebytečného tuku. Podle chuti můžeme škvarky ochutit nejen solí a pepřem, ale také česnekem.

Foto: Vojtech Leman

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Vepřové sádlo a škvarky

    Celkový počet komentářů: 4
    • Blanka
      Blanka

      Komentář k receptu Vepřové sádlo a škvarky

      Já to dělám tak jako moje babička : hned na začátku škvaření podliji sádlo mlékem cca 1dcl na kg. sádla tím docílím,že se sádlo nepřipaluje a začína se pozvolna škvařit a tak zároveň získávají škvarky zlatavou barvu.Mléko na konci já absolutně ne!!

      04.09.2018 12:53:04

    • Jirka
      Jirka

      Dochucené škvarky

      Asi uprostřed škvaření sliji část sádla a pro vylepšení chuti zbylé sádlo se škvarky mírně "osolím" Podravkou a doškvařím. Trocha mléka na konci vše jenom vylepší.
      a máme výborné mazání na (měkký) chléb - případně posypat jemně nasekanou cibulí....

      07.12.2011 18:21:19

    • Evick
      Evick

      Jen přidáváme na konec trochu mléka na barvu.

      11.01.2010 13:29:42


    • Red-x
      Red-x

      to je dobrota

      10.05.2007 14:22:00


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Vepřové sádlo a škvarky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.