K dušení masa a zeleniny budeme potřebovat středně velký pekáček s těsnící poklicí nebo pánev s odjímatelnou rukojetí.
Maso omyjeme a osolíme. Cibuli, česnek, řapíkatý celer a mrkev oloupeme a nakrájíme na středně velké kostičky. Naložená rajčata rozmixujeme dohladka. Troubu předehřejeme na 160 - 170 °C.
Nakrájenou zeleninu, česnek i cibuli vložíme do pekáčku, osolíme, přidáme kuličky pepře a promícháme s umixovanými rajčaty. Na zeleninu rozložíme plát masa, vše zalijeme do 2/3 studeným vývarem, zakryjeme poklicí a na plotýnce přivedeme k varu. Pak zakrytý pekáček přendáme do předehřáte trouby a zvolna dusíme přibližně 1 až 1,5 hodiny, dokud maso není zcela měkké. Pak maso vyjmeme, nakrájíme na porce a uchováme na teple. Do horké zeleniny s vývarem vložíme mražený hrášek, vše opět zakryjeme a necháme na teple asi 15 minut odležet.
Asi 35 - 40 minut před dopečením masa si připravíme šťouchané brambory s pórkem. Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pórek očistíme a nakrájíme na drobné kostičky, které necháme zesklovatět na malém množství oleje. Potom pórek i s olejem nalijeme na uvařené slité brambory, přidáme sůl, mletý pepř, vše zjemníme smetanou a lehce rozšťoucháme.
Nyní přistoupíme k závěrečné části přípravy pokrmu. Gril předtopíme na maximum. Dušenou zeleninu s hráškem slijeme, tak aby na dně pekáčku zůstalo se zeleninou minimum vývaru, do kterého zamícháme pokrájené porce masa. Vše zakryjeme vrstvou šťouchaných brambor, poklademe plátky másla a vložíme pod rozpálený gril. Jakmile pokrm získá zlatohnědou barvu a vytvoří se krustička, ihned pekáček vyjmeme, naporcujeme a servírujeme.
Šťavnatou vepřovou dušenou plec se zeleninou a bramborovo-pórkovou krustou podáváme se zeleninovými saláty.