reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

Postup přípravy

Vepřovou kotletu (karé) bez kosti pokrájíme na řízky. Řízky po obvodu nařežeme, aby se během opékání nekroutily, poté vyklepeme. Vyklepané řízky osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z obou stran, necháme v chladu 1 hodinu odpočinout.

Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a rozetřeme. Papriku pokrájíme na proužky a rajčata na tenčí měsíčky. Pokud nemáte právě čerstvou zeleninu, můžeme použít domácí lečo, hlavně v zimě.

Připravené maso prudce opečeme z obou stran v hrnci na rozpáleném oleji - cca 4 + 4 minuty. Opečené řízky vybereme na talíř. Ve výpeku orestujeme mírně posolenou cibuli téměř do hněda s malým přídavkem horké vody. Posolená cibule dříve změkne. Podlité vodou zopakujeme celkem třikrát za usilovného odškrabávání chutného masového výpeku, cibule se tímto procesem lehce rozpadne a vytvoří výbornou šťávu.

Přidáme obě mleté papriky a necháme za stálého míchání rozpustit. Vložíme opečené maso, podlijeme horkou vodou, jen do výšky řízků. Ve výsledku nemá být mnoho šťávy a ani nemá být hustá, nikdy se nezahušťuje moukou!

Vepřové karé dusíme přikryté na mírném ohni asi 30 minut, dokud maso nezměkne. Pozor, nesmí se rozvařit! Občas promícháme a podlijeme trochou horké vody, aby se nepřipálilo. Když už je maso téměř měkké, přidáme pokrájenou papriku a rajčata, spolu dusíme už jen 10 minut, aby se zelenina nerozvařila. Když je hotovo, přidáme rozetřený česnek a necháme přikryté ještě odstát, aby se šťáva pěkně provoněla.

Vepřové karé na srbský způsob podáváme horké s dušenou rýží a ledovým hlávkovým salátem.

reklama

Podobné recepty

Přidat příspěvek k receptu Vepřové karé na srbský způsob