reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Vepřová panenka ve slaninovém kabátku se smetanovo-houbovou omáčkou

Vepřová panenka je pochoutkou, kterou chuťově výborně doplní vínovo-smetanová omáčka s hnědými žampiony. Recept na velmi chutný oběd nebo večeři s uvařenými haluškami.


  • 3,0

    24×

    3 24
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 700 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 934 hodnocení

Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo

4. 4. 2020

Bábovka

4,7 1 674 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 753 hodnocení

Velikonoční pečení s dětmi: Tyhle sušenky ve tvaru zvířátek je budou bavit!

3. 4. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Velikonoce se blíží: Otestujte se, jak dobře znáte velikonoční zvyky

2. 4. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 588 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 740 hodnocení

Trvanlivé potraviny do zásoby: Víte, jak je správně skladovat?

1. 4. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 282 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 627 hodnocení

Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?

31. 3. 2020

Postup přípravy

Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme, jemně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým kořením. Poté panenku zabalíme do tenkých dlouhých plátků maďarské uzené slaniny tak, aby se plátky částečně překrývaly. Na dvou místech slaninu zajistíme masovými jehlicemi, nebo dokola převážeme potravinářským motouzem, aby panenka držela tvar. Necháme odpočinout při pokojové teplotě a mezitím připravíme ostatní suroviny.

Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, česnek na plátky a domácí uzenou slaninu na malé proužky. Malé hnědé žampiony očistíme jen vlhkým hadříčkem a neloupeme, neboť ve slupce je nejvíce chuti. Větší žampiony překrojíme na polovinu a malé ponecháme v celku.

Můžeme použít i bílé žampiony, ale malé hnědé žampiony jsou mnohem chutnější a delikátnější. Omáčka bude ještě chutnější, když žampiony ještě před přidáním krátce opečeme na čerstvém másle.

Panenku v hrnci na olivovém oleji zprudka opékáme 2 až 3 minuty z každé strany a poté vložíme do malého nevymaštěného pekáčku. Slanina pustí tuk a promastí panenku, ta pak bude krásně šťavnatá. Panenku dáme péct na 2 hodiny do trouby předem vyhřáté na 80 °C. Není to omyl, čas i teplota jsou správné, kdo chce mít panenku medium, peče kratší dobu.

Do hrnce k výpeku přidáme cibuli s domácí uzenou slaninou a restujeme do sklovita. Dále přidáme česnek, necháme pěkně rozvonět (asi 1 minutu) a krátce zarestujeme s domácí rajčatovou šťávou. Následně zvýšíme plamen a v tomto základu zprudka orestujeme žampiony. Když se opečou, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, osolíme podle chuti, přelijeme horkým domácím kuřecím vývarem a vaříme na středním plameni do změknutí hub.

Potom přilijeme suché bílé víno, créme fraiche a sladkou smetanu, promícháme a krátce zprudka povaříme. Zahustíme kukuřičným škrobem (maizena) rozmíchaným v troše studené vody, vypneme plamen, vmícháme nadrobno posekanou čerstvou petrželovou nať a dochutíme několika kapkami omáčky Worchestershire.

Upečenou panenku vybereme z trouby, přikryjeme alobalem a necháme asi 10 minut odpočinout, aby se uvnitř ustálily šťávy. Potom panenku pokrájíme na plátky silné asi 0,5 cm.

Vepřovou panenku ve slaninovém kabátku servírujeme horkou s vínovo-smetanovo-žampionovou omáčkou a čerstvě uvařenými domácími haluškami. Pokrm ozdobíme posekanou pažitkou a můžeme tuto delikatesu ihned podávat.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Vepřová panenka ve slaninovém kabátku se smetanovo-houbovou omáčkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.