reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí

Chuťově zajímavá vepřová panenka upečená v křupavém listovém těstě. Nenazvala jsem ji Wellington, protože ten je zásadně z pravé hovězí svíčkové, ale recept na Wellington byl mou inspirací.


  • 2,6

    47×

    2,6 47
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na obalení

na potření

podle potřeby

směs



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 769 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 999 hodnocení

Zamilujte si kedlubny: 8 top receptů, které stojí za to vyzkoušet

2. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 728 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 812 hodnocení

Osvěžte se: Recepty na nejlepší domácí limonády

1. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 203 hodnocení

Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!

1. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 601 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 773 hodnocení

Naučte se efektní mramorování moučníků: Zebra koláč zvládne i začátečník

30. 6. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 670 hodnocení

Poznáte pochoutky světa? Odpovězte na 5 otázek a zjistěte, jak na tom jste

29. 6. 2020

Postup přípravy

Nejprve připravíme žampionovou kaši. Na husím sádle orestujeme do sklovata na kostky pokrájenou cibuli. Na cibuli zprudka orestujeme na plátky pokrájené žampiony, dokud se neodpaří všechna tekutina. Směs osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme úplně vychladnout. Když směs vychladne, rozmixujeme ji ponorným mixérem na hladkou kaši a vmícháme pokrájenou petrželovou nať.

Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme, překrojíme na polovinu a zarovnáme do tvaru valečku. Osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Na lžíci husího sádla panenku krátce zprudka opečeme z každé strany, dokud se na povrchu nevytvoří hnědá kůrka (jen asi 2 minuty). Nesmíme propéct více, ale pouze na povrchu. Panenku vyndáme na talíř, necháme úplně vychladnout a dáme do chladničky, aby ztuhla. Potom panenku potřeme plnotučnou hořčicí a dáme zpět do chladničky.

Listové těsto rozmrazíme na pokojovou teplotu a rozválíme na jemně pomoučněné desce do tvaru obdélníku o síle asi 1 mm. Okraje po obvodu (o šířce asi 2 cm) potřeme dokola rozšlehaným vaječným žloutkem, aby se těsto po zabalení panenky dobře spojilo a náplň nevytekla.

Na jeden okraj dáme tenké plátky schwarzwaldské šunky tak, aby se částečně překrývaly. Na šunku rozetřeme tenkou vrstvu žampionové kaše, na kterou rozetřeme vrstvu Židovské játrové paštiky. Na paštiku položíme po délce připravenou panenku. Od naplněného konce pevně svineme do závinu tak, aby spoj těsta byl dole.

Oba konce těsta pevně stlačíme a zasuneme na spodek balíčku, který na povrchu ostrým nožem vícekrát šikmo nařežeme, ale jen po maso, aby se během pečení mohla odpařovat tvořící se pára. Balíček potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem a dáme na 15 minut odpočívat do chladničky. Po vyjmutí z chladničky položíme balíček na plech vystlaný teflonovou fólií.

Znovu potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečeme asi 15 minut, více netřeba, protože panenka nemá být propečená. Pokud chceme jiný stupeň propečení, přiměřeně prodloužíme čas pečení. Panenku vyndáme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 20 minut odpočívat.

Mezitím připravíme vinnou redukci. Cabernet Sauvignon a vývar nalijeme do pánve, kde se opékala panenka, přivedeme do varu a za stálého míchání odškrabujeme špachtlí chutný výpek, aby se uvolnil a rozpustil. Prudkým varem redukujeme směs na polovinu (asi 15 minut), potom vmícháme malé kostky studeného másla a hotovou vinnou redukci nalijeme do omáčníku, aby si každý mohl nabrat podle své chuti.

Vepřovou panenku v listovém těstě ostrým nožem překrojíme na polovinu a servírujeme s vinnou redukcí. Přílohou k takto připravené vepřové panence mohou být brambory opečené na husím sádle, nebo jen lehký listový salát podle výběru.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí

    Celkový počet komentářů: 4
    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí

      ahoj @559867,
      jééé
      ty si ma príjemne prekvapil a nesmierne potešil :-)
      úprimne dakujem za pridanoie krásnej fotografie tebou pripraveného receptu

      07.02.2016 15:13:32

    • 559867
      559867

      je to dobrý recept.

      Sice trochu pracnější. Ale stál za to. Jen tu vinnou redukci jsem nahradil redukcí z hroznového vína z podobného receptu zde. Rodina si to pochvalovala.

      10.01.2016 16:53:45

      • Libchen
        Libchen

        Re: je to dobrý recept.

        Ahoj 559867,
        je mi veľkou cťou, že si uvaril môj receptík, potešilo ma, že chutilo tvojej milej rodinke. vínová redukcia je vecou výberu podľa chute každého, kto si ako vyberie.
        veľmi pekne dakujem za milú správu.. :-)
        Pekný večer a dobré varenie prajem!

        10.01.2016 18:02:43


    • Libchen
      Libchen

      Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí

      Vážený pane, anonym,
      vy ktorý mi zbabelo znižujete skóre receptu anonymne, mohol by ste sa vyjadriť k samotnému receptu.
      viem presne kto ste a kde pôsobíte a preto viem, že nemáte na to odvahu :-)
      je to od vás úbohé, ale vy ste už raz taký, tu si neškrtnete ako inde.

      13.07.2015 07:23:56


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.