reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Vepřová panenka plněná mangem a ořechy s mangovým chutnay

Vepřová panenka je lahodné maso, které si zaslouží delikátní náplň a delikátní přílohu. Úprava je rychlá a jednoduchá a na svátečním stole máme skutečnou delikatesu.


  • 2,1

    11×

    2 11
  • 20 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 543 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 813 hodnocení

Posilte si imunitu díky rakytníku

17. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 591 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 660 hodnocení

Přírodní lékárnička: Hlávkové zelí a jeho využití nejen v kuchyni

16. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Jak žít s bezlepkovou dietou

16. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 559 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl

15. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 532 hodnocení

Videorecept: Tradiční podzimní dýňová polévka podle šéfkuchaře

15. 9. 2019

Postup přípravy

Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme a podle velikosti kusu panenku překrojíme na polovinu. Ze širší strany zavedeme plochý nůž s úzkou čepelí do hloubky tak, abychom neporušili a nepřeřezali svalovinu na okrajích panenky. Nůž vybereme a otvor na tupo rozšíříme vsunutým prstem nebo dřevěnou vařečkou, čímž vytvoříme kapsu na plnění. Připravenou panenku zatím odložíme do chladu.

Sušené mango namočíme do vína s vodou v poměru 1:1 tak, aby mango bylo ponořené v tekutině, ve které ho ponecháme aspoň 3 hodiny. Během toho času se mango zbaví přebytečné sladkosti, nabere tekutinu a krásně zvětší svůj objem.

Zatím brambory očistíme a pokrájíme na polovinu. Čerstvou omytou petrželovou nať posekáme nadrobno. Očištěnou cibuli pokrájíme na malé kostky, očištěný česnek pokrájíme na kolečka a feferonku pokrájíme na jemno. Čerstvý zázvor oloupeme ostrou lžičkou, pokrájíme na tenká kolečka a na tenké pásky. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu. Vlašské ořechy posekáme nahrubo.

Mango scedíme z tekutiny, kterou zachytíme - asi 200 ml. Menší část manga pokrájíme na malé kostky, smícháme s vlašskými ořechy a máme hotovou náplň. Ostatní mango pokrájíme na přiměřeně velké kusy. Připravenou mangovo-ořechovou náplní naplníme vytvořené kapsy ve vepřové panence a otvor uzavřeme tenkými masovými jehlicemi. Naplněné panenky vydatně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem ze všech stran.

Na pánvi s odnímatelnou ručkou prudce opečeme naplněné panenky z každé strany na 1 lžíci rozehřátého ghee, stačí jen asi 2 - 3 minuty, dokud se opečou na povrchu do hnědé barvy. Nepřikryté opečené panenky v pánvi vložíme do trouby předem vyhřáté na 160 °C a necháme péct 5 - 7 minut. Kdo má rád propečenější panenku, peče asi 10 - 12 minut, ne však déle než 15 minut, aby se maso zbytečně nevysušilo a zůstalo pěkně šťavnaté. Vypneme zdroj tepla a panenky ponecháme v troubě, dokud nepřipravíme mangové chutney.

V pánvi rozehřejeme 1 lžíci ghee, orestujeme cibuli do sklovita i s feferonkou, přihodíme plátky česneku a necháme pěkně rozvonět. Přidáme zázvor a mango, krátce opečeme, zalijeme zachycenou vodou s vínem a osolíme. Přivedeme do varu, necháme za promíchávání vařečkou probublávat do odpaření téměř veškeré tekutiny, potom vypneme plamen a na závěr dochutíme citronovou šťávou tak, abychom dosáhli příjemnou pikantní slano-sladko-kyselou chuť mangového chutney.

Mezitím uvaříme brambory v osolené vodě, scedíme a přelijeme 1 lžící čerstvého másla a promícháme s čerstvě posekanou petrželovou natí. Z panenky odstraníme kovové masové jehlice, necháme asi 20 minut odpočinout a pokrájíme na porce.

Vepřovou panenku plněnou mangem a ořechy servírujeme na mangovém chutney s petrželovými máslovými bramborami.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Vepřová panenka plněná mangem a ořechy s mangovým chutnay

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.