Připravíme si pánev nebo hrnec, který můžeme použit i v troubě. Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme, dobře do ní vmasírujeme olivový olej a necháme chvíli odpočinout, dokud nerozehřejeme troubu na 180 °C.
Pánev na sucho rozpálíme nad plamenem, vložíme do ní panenku, zprudka opékáme z každé delší strany asi 2 minuty a z každé kratší strany jen 30 sekund. Panenku až nyní ze všech stran osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a posypeme lístky čerstvého tymiánu a čerstvého rozmarýnu.
Povrch panenky pokryjeme plátky čerstvého másla, přidáme jeden stroužek česneku pokrájený na plátky a vložíme péct do předehřáté trouby. Vepřovou panenku na bylinkách pečeme 10 minut při 180 °C. Kdo chce mít panenku propečenou na medium, peče samozřejmě kratší dobu.
Upečenou panenku vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout asi 20 minut, aby se uvnitř ustálily šťávy. Potom panenku pokrájíme na řezy o tloušťce asi 0,5 cm.
Vepřovou panenku na bylinkách na talíři přelijeme chutným výpekem a servírujeme s krajícem čerstvě upečeného chleba a rukolovým salátem s pomeranči. Panenku můžeme podávat i s brambory pečenými na másle.
Vepřovou panenku podáváme jako velmi chutný a rychlý hlavní chod, ale také jako vynikající chuťovku. Panenka připravená tímto způsobem je šťavnatá, měkká a má chuť použitého koření a bylinek. Je to skutečně velmi rychle hotová pochoutka.