Recept pro milovníky české klasiky. Vepřová pomalu pečená krkovice s česnekem, cibulí a malou dávkou piva, kterou podáváme jako hlavní chod se zelím a knedlíkem.
4 stroužky | česnek |
100 ml | vývar |
3 ks | cibule |
1-2 lžičky | hladká mouka |
150 ml | černé pivo |
1200 g | vepřová krkovice bez kosti |
příloha | |
---|---|
1 lžíce | cukr |
1 ks | brambory |
1 ks | cibule |
1 lžička | kmín |
1 lžíce | sádlo |
100 ml | voda |
1 ks | bobkový list |
500 g | kysané zelí |
podle chuti | |
sůl | |
drcený kmín | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
sádlo vepřové |
Maso očistíme. Stroužky česneku utřeme se solí a pepřem. Oloupanou cibuli nakrájíme na hrubší kolečka. Očištěný válec krkovice v celku ze všech stran pořeme utřeným česnekem a posypeme drceným kmínem. Pekáč silně vytřeme sádlem a dno poklademe nakrájenou cibulí, na kterou položíme krkovici. Vše podlijeme pivem, zakryjeme a zvolna pečeme při 150 °C asi 2,5 až 3 hodiny doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme teplou vodou. Upečené maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme hladkou moukou. Vše krátce osmahneme, zalijeme přiměřeným množstvím vody, rozmícháme a necháme zvolna povařit asi 15 - 20 minut. Následně šťávu scedíme a podle chuti přisolíme. Mezitím si připravíme přílohu z kysaného zelí. Okapané zelí nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a necháme na sádle zesklovatět. Pak přidáme připravené zelí, sůl, kmín, bobkový list, cukr a vodu. Vše podlijeme vodou, zakryjeme a zvolna dusíme asi 20 minut. Zelí průběžně promícháváme, dokud se tekutina zcela neodpaří. Pak zelí zahustíme bramborou. Měkké zelí podlijeme vývarem, vmícháme nastrouhanou bramboru a asi 5 minut za stálého míchání povaříme. Upečenou krkovici nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme vypečenou šťávou, obložíme zelím a podáváme. Vhodnou přílohou jsou bramborové a houskové knedlíky.
Recept na vepřový guláš z trouby krok za krokem
Dnes vám přinášíme recept na chutný a téměř bezpracný guláš, který je vhodný i pro celiaky. S tímto fotoreceptem jej zvládne úplně každý.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena