Vepřovou kotletu v celku omyjeme a protkneme anglickou slaninou, kterou jsme si nakrájeli na klínky. Osolíme, opepříme a na tuku zprudka opečeme po obou stranách.
Do tuku po opékání přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, kterou osmažíme dozlatova, poté mírně podlijeme vodou. Do základu vložíme opečené maso, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk. Zaprášíme hladkou moukou, zasmažíme, zalijeme vodou, rozmícháme a necháme řádně provařit. Vypečenou šťávu scedíme, aby byla hladká. Dosolíme, dopepříme a přidáme zbylou slaninu nakrájenou na kostičky. Omáčku necháme projít varem.
Vepřovou kotletu špikovanou anglickou slaninou podáváme k různě upraveným bramborám a k dušené rýži. Můžeme obohatit salátem nebo kyselou okurkou.