reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Velikonoční vepřová pečeně s jarním špenátem a mladými kopřivami

Špikovaná marinovaná vepřová kýta se špenátem je jako ušitá pro velikonoční svátky. Recept na delikátní hlavní chod s knedlíky i brambory.


  • 5,0

    5 5
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

marináda

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 579 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 687 hodnocení

Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem

17. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Základní suroviny k pečení vánočního cukroví

17. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 572 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 685 hodnocení

Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem

17. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Videorecept: Vánoční pracny podle Anny

16. 11. 2019

Postup přípravy

Použijeme hezkou vepřovou kýtu v celku, kterou den před pečením připravíme. Kýtu prošpikujeme moravskými klobáskami, které jsme předtím dali do mrazáku, aby se nám dobře vetkly a při špikování se nelámaly.

Klobásky podélně nakrájíme na kousky asi půl centimetru v průměru a 5 - 8 centimetrů dlouhé podle tvaru kýty. Prošpikujeme tak, aby klobásky byly podélně a posléze v řezu hezky vynikly.

Do marinovací misky ke kýtě nalijeme 1/4 litru červeného vína, přidáme dva bobkové listy, 8 jalovčinek, 4 kuličky nového koření, podle chuti osolíme, opepříme a ještě zakápneme trochou oleje, nejlépe panenského olivového. Podle chuti můžeme také přidat snítku zelených bylinek, hodí se například estragon, tymián nebo rozmarýn. Vepřovou kýtu dáme přes noc ve směsi marinovat, uložíme do chladu.

Druhý den ráno předehřejeme troubu na 175 °C (horkovzduch) nebo 185 - 190 °C plyn či elektrickou troubu. Na sporáku rozpálíme pekáč nebo velkou pánev, z které potom dáme do pekáče maso s několika lžícemi oleje. Kýtu vyjmeme z marinády, okapeme a dáme na rychlo opéci ze všech stran, aby se nám maso zavřelo.

Pekáč dáme do trouby, zalijeme marinádou a ještě dolijeme vodou tak, aby byla nad hladinou asi čtvrtina masa. Pečeme při výše uvedené teplotě dvě a půl hodiny, první dvě hodiny pod poklicí či alobalem, poslední půl hodiny bez přikrytí a hlídáme výpek.

Mezitím vyjdeme na zahradu natrhat kopřivy (doporučuji latexové rukavice). Bereme jen vršky kopřiv nebo mladé rostliny. Opereme je, zbavíme tvrdších stonků a dáme spařit v hrnci, kde jsme přivedli k varu asi decilitr vody. Po několika vteřinách kopřivy slijeme. Vodu ponecháme na konzumaci jako léčivý odvar, nebo alespoň na zalití květin. Kopřivy vyndáme a postup opakujeme s mladým špenátem. Nyní můžeme nasekat špenát s kopřivami na kousky, nebo nechat a později rozmixovat.

V hrnci zpěníme cibuli, přidáme kopřivy a špenát dohromady. Lehce podlijeme podle potřeby, stačí pár lžic, a vaříme. Přidáme podle chuti česnek, sůl a pepř. Asi po deseti až patnácti minutách, když špenát zhoustne a nemá už vodu, máme hotovo. Po vychladnutí rozmixujeme, potom přidáme dvě vejce, znovu rozmícháme a povaříme. Pokud nám stačí špenát na kousky, rovnou přidáme vejce, zamícháme a asi 3 - 4 minuty povaříme.

K velikonoční vepřové pečeni s jarním špenátem a mladými kopřivami volíme brambory nebo knedlíky. Hodí se každý typ knedlíku a noky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Velikonoční vepřová pečeně s jarním špenátem a mladými kopřivami

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.