Velikonoční slané kroucené pečivo

2 hod | příloha | 8 porcí | maďarská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 987x
Velmi starý recept mojí drahé babičky na slané dekorativní domácí pečivo, které se podává k šunce nebo jiným slaným dobrotám na velikonoční svátky.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Do misky rozdrobíme drožd, posypeme cukrem, ohřejeme mléko, polovinou vlažného mléka zalijeme droždí a necháme na teple vykynout kvásek - asi 30 minut.

V míse dobře rozšleháme vejce s olejem, přilijeme vykynutý kvásek, přisypeme 400 g prosáté mouky, sůl, cukr a pomocí vidličky zpracujeme na husté lité těsto, které zalijeme druhou polovinou vlažného mléka a za postupného přidávání zbylé mouky po troškách pomalu a důkladně mícháme rukama, až se suroviny spojí na hladké lesklé pružné a nelepivé měkké těsto.

Těsto zpracováváme, dokud se těsto neodděluje od rukou i stěn mísy a na povrchu se tvoří velké bubliny, pozor, nepřehnat nadměrným přidáváním mouky! Těsto musí zůstat velmi měkké. Z těsta vytvarujeme bochník, jemně ho posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Potom těsto vyklopíme na silně pomoučněnou desku, nepřepracujeme ho, jen velmi jemně z něho jen tak vzdušně vytvarujeme válec, který ostrým nožem rozdělíme na 20 přibližně stejných častí. Dále už není potřeba podsypávat moukou a z každé části opravdu jen zlehka uděláme váleček o délce asi 40 cm.

Tento váleček ohneme v polovině tak, aby nožičky směrovaly dolu k nám, postupně je splétáme překládáním obou nožiček přes sebe tak, aby překládání bylo vždy navrchu a netočilo se dokola a ostatní zůstalo pěkně na desce. Potom dolní konce spojíme jemným stisknutím a zasunutím pod vzniklý jednoduchý vrkoč.

Vrkoče dáme na plech vyložený teflonovou fólií nebo pečícím papírem, klademe dále od sebe, aby se při kynutí nespojily navzájem. Vrkoče potřeme rozšlehaným vaječným bílkem a posypeme celým kmínem. Nyní jsem hrubozrnnou sůl nedala, ale vy ji však můžete dát, případně posypat i kmínem.

Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Kroucené pečivo pečeme na střední příčce v troubě vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev asi 16 minut, až se povrch zbarví do pěkné zlatožluté barvy. Potom pečivo vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.

Vychladlé pečivo dáme do košíku a podáváme k uvařené domácí šunce a jiným velikonočním dobrotám na snídani. Pečivo servírujeme k pohoštění návštěvám a hodí se k němu dobře vychlazené orosené pivo. Toto slané velikonoční pečivo je na povrchu krásně křupavé a přitom uvnitř měkké a vláčné. Pečivo je velmi vhodné i na různé slavnostní příležitosti.

Na průřezu je vidět, jak je pečivo nadýchané a pórovité. Je to velmi chutné, jemné a lehké slavnostní dekorativní pečivo a hodí se k různým nářezům ze salámů, šunce, masu, salátům, studeným mísám, sýrům, domácí tlačence, zabíjačkovým dobrotám, paštikám, plněným vejcím, různě plněné zelenině, sytým polévkám, gulášům nebo samostatně s máslem a se sklenicí mléka nebo čaji.

Kdysi toto pečivo pekla moje drahá dobrá babička na Velikonoce. Pečivo bylo úžasně chutné, lehké, nadýchané, slavnostní a dekorativní. Pečivo se podávalo ke snídani na Velikonoce pro nás i pro koledníky k velikonočním dobrotám. Přidávám její velmi starý a výborný recept k velikonočním svátkům.

autor receptu:

Velikonoční slané kroucené pečivo

Počet přidaných receptů: 442

Ingredience

na porcí
2,8
slabší recept
19 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Velikonoční slané kroucené pečivo

Přidat příspěvek k receptu Velikonoční slané kroucené pečivo
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept