reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Velikonoční slané kroucené pečivo

Velmi starý recept mojí drahé babičky na slané dekorativní domácí pečivo, které se podává k šunce nebo jiným slaným dobrotám na velikonoční svátky.


  • 2,9

    19×

    2,8 19
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 577 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na linecké těsto krok za krokem

15. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 685 hodnocení

10+1 otázek: Tuky jsou pro tělo nepostradatelné, kterým se však raději vyhýbat?

14. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Recept na vánoční perníčky krok za krokem

14. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 684 hodnocení

Příprava smaženého sýru podle šéfkuchaře

14. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 555 hodnocení

Videorecept: Vafle z ječné mouky - rychlá svačinka, se kterou u dětí zabodujete!

13. 11. 2019

Postup přípravy

Do misky rozdrobíme drožd, posypeme cukrem, ohřejeme mléko, polovinou vlažného mléka zalijeme droždí a necháme na teple vykynout kvásek - asi 30 minut.

V míse dobře rozšleháme vejce s olejem, přilijeme vykynutý kvásek, přisypeme 400 g prosáté mouky, sůl, cukr a pomocí vidličky zpracujeme na husté lité těsto, které zalijeme druhou polovinou vlažného mléka a za postupného přidávání zbylé mouky po troškách pomalu a důkladně mícháme rukama, až se suroviny spojí na hladké lesklé pružné a nelepivé měkké těsto.

Těsto zpracováváme, dokud se těsto neodděluje od rukou i stěn mísy a na povrchu se tvoří velké bubliny, pozor, nepřehnat nadměrným přidáváním mouky! Těsto musí zůstat velmi měkké. Z těsta vytvarujeme bochník, jemně ho posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Potom těsto vyklopíme na silně pomoučněnou desku, nepřepracujeme ho, jen velmi jemně z něho jen tak vzdušně vytvarujeme válec, který ostrým nožem rozdělíme na 20 přibližně stejných častí. Dále už není potřeba podsypávat moukou a z každé části opravdu jen zlehka uděláme váleček o délce asi 40 cm.

Tento váleček ohneme v polovině tak, aby nožičky směrovaly dolu k nám, postupně je splétáme překládáním obou nožiček přes sebe tak, aby překládání bylo vždy navrchu a netočilo se dokola a ostatní zůstalo pěkně na desce. Potom dolní konce spojíme jemným stisknutím a zasunutím pod vzniklý jednoduchý vrkoč.

Vrkoče dáme na plech vyložený teflonovou fólií nebo pečícím papírem, klademe dále od sebe, aby se při kynutí nespojily navzájem. Vrkoče potřeme rozšlehaným vaječným bílkem a posypeme celým kmínem. Nyní jsem hrubozrnnou sůl nedala, ale vy ji však můžete dát, případně posypat i kmínem.

Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Kroucené pečivo pečeme na střední příčce v troubě vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev asi 16 minut, až se povrch zbarví do pěkné zlatožluté barvy. Potom pečivo vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.

Vychladlé pečivo dáme do košíku a podáváme k uvařené domácí šunce a jiným velikonočním dobrotám na snídani. Pečivo servírujeme k pohoštění návštěvám a hodí se k němu dobře vychlazené orosené pivo. Toto slané velikonoční pečivo je na povrchu krásně křupavé a přitom uvnitř měkké a vláčné. Pečivo je velmi vhodné i na různé slavnostní příležitosti.

Na průřezu je vidět, jak je pečivo nadýchané a pórovité. Je to velmi chutné, jemné a lehké slavnostní dekorativní pečivo a hodí se k různým nářezům ze salámů, šunce, masu, salátům, studeným mísám, sýrům, domácí tlačence, zabíjačkovým dobrotám, paštikám, plněným vejcím, různě plněné zelenině, sytým polévkám, gulášům nebo samostatně s máslem a se sklenicí mléka nebo čaji.

Kdysi toto pečivo pekla moje drahá dobrá babička na Velikonoce. Pečivo bylo úžasně chutné, lehké, nadýchané, slavnostní a dekorativní. Pečivo se podávalo ke snídani na Velikonoce pro nás i pro koledníky k velikonočním dobrotám. Přidávám její velmi starý a výborný recept k velikonočním svátkům.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Velikonoční slané kroucené pečivo

    Celkový počet komentářů: 1

    • stavros666
      stavros666

      Velikonoční slané kroucené pečivo

      Opět děkuji za inspiraci a velmi to všem mojím strávníkům zachutnalo.Jen jsem použil olej olivový a přidal chilli papričky,protože vím o tom,jak mají strávníci rádi silně pikantní stravu a nezmýlil jsem se-musel jsem přidělávat.Přeji všem dobré chuti....///

      01.05.2019 10:10:06


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Velikonoční slané kroucené pečivo

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.